Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Saç Renkleri

Yarı Kalıcı Saç Boyası Nedir? 7 Adımda Uygulama


0

Yarı kalıcı saç boyası denince akla mavi, yeşil, pembe gibi renkli boyalar gelir. Aynı zamanda sprey saç boyaları ve saç maskaraları da yarı kalıcı saç boyası sınıfındadır. Marjinal renkli saç boyaları, soğuk ve sıcak reaksiyon boyalar olarak ayrılır. Soğuk reaksiyonla çalışan renkli saç boyaları, su bazlıdır ve oksidan sıvısına gerek olmadan uygulanırlar. Sıcak reaksiyon boyalarında ise oksidan krem karışımı yapılır, oksidan olmadan boya çalışmaz.

Soğuk Reaksiyon Saç Boyaları

Konuda Yer Alan Başlıklar

Manic Panic, Jeans Colours gibi markaların, pompalı şişelerde satışa sunduğu renkli saç boyaları, soğuk reaksiyonla çalışır. Su bazlı olduklarından dolayı, saçı neredeyse hiç yıpratmazlar. Ancak her boya türünde olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Bu boyalar, diğerlerine göre daha çabuk akarlar.

yarı kalıcı saç boyası nedir? 7 adımda uygulama 1
Yarı kalıcı saç boyası ile

Sıcak Reaksiyon Saç Boyaları

Çoğu kalıcı saç boyası, sıcak reaksiyon sistemiyle çalışır. Oksidan krem, boyayı aktifleştirir. Boya sürüldükten sonra, soğuk ortamlara girmek boyanın etkisini azaltır. Bu boyalar saçları bir miktar yıpratabilir. Bu yüzden kontrollü uygulanmalıdır. Bu boyalar, su bazlı boyalara göre daha kalıcıdır.

Yarı kalıcı saç boyalarının üretiminde, bu yöntem pek tercih edilmese de, Neva markasının oksidanlı boyaları mevcuttur. İlk boyamada hızlı aksa da üstüne boyama işlemlerinden sonra 25 – 30 yıkamaya kadar kullanılabilir.

Neva Color Saç boyası markası, su bazlı boya üretmeye de başlamıştır fakat oksidanlı boyaları hem daha hesaplı hem de daha kalıcıdır. Aynı zamanda, su bazlı ürünlerinde, yastık, çarşaf gibi yerlere fazla bulaşma problemi vardır. Neva markası ile boyama işlemi yapılmaya karar verilmişse, oksidanlı boyalarını kullanmak daha mantıklıdır.

nevavolor yarı kalıcı saç boyası
Nevavolor Yarı kalıcı saç boyası

Yarı Kalıcı Saç Boyaları Nasıl Uygulanır?

Boya üreticileri ve uzman kuaförler, bu boyaların, 11 numara platin saç rengi üzerine uygulanmasını tavsiye etmektedir. Saçlarınızı platine kadar açamayacak olsanız da, en azından koyu sarı rengine kadar açmalısınız.

Önemli: Lacivert renkli boyalar bile, göze koyu görünse de, kapatıcı boyalar değillerdir. Bu yüzden uygulamanın ilk adımı; saç rengini açmaktır.

Sarı tonlarında bir renk elde edildiğinde, saçlar iyice kurutulmalıdır. Kullanılacak boya, oksidan kremle çalışan bir boyaysa ve saç açma işlemi siyah, koyu kahve gibi tonlardan yapıldıysa bir gün beklemekte fayda var. Beklenilen gece boyunca saçlara Argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla maske yapılarak, açıcının verdiği sertlik yumuşatılabilir.

Yağ Terapisi

yarı kalıcı saç boyası nedir? 7 adımda uygulama 2
Pantene yağ terapisi ve yarı kalıcı saç boyası bakımı #yağterapisi

Eğer yağ terapisi uygulandıysa, sabah saçlar tekrar yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Sonrasında ise boya türüne göre, hazırlama şekli değişmektedir. Sıcak reaksiyon boyaya oksidan karıştırılarak homojen olana kadar çırpılır. Soğuk reaksiyon boyalarda ise, boya kabına boyadan birkaç pompa sıkarak uygulamaya başlanabilir.

yarı kalıcı saç boyası nedir? 7 adımda uygulama 3
Organic yarı kalıcı saç boyası

Yarı Kalıcı Saç Boyası Nasıl Sürülür?

Boya, saç diplerinden ucuna kadar sürülür. Dipler boyanır ve saçlar aşağı doğru, nazikçe taranır. Sonrasında boya, saç gövdesine ve uçlarına uygulanır. Bu sürüm şekli, dipler ve uçlar boyunca uyumlu bir ton geçişi yaratır.

Saçlarda yansıma yaratmak için, aynı rengin koyu ve açık tonu olan, iki farklı boya kullanılabilir. Açık ton, yansıma rengi olacaktır. Küçük tutamlar halinde saç ayrılır ve boya, bir tutamın dibinden ucuna kadar sürülür. Açık tonlu boya sürülecek tutamlar, daha küçük olmalı ve doğal bir dağılım sağlamalıdır. Boyaların karışmaması için, paketleme işlemi uygulanarak boya sürülebilir.

yarı kalıcı saç boyası nedir? 7 adımda uygulama 4
Flashy Colors Yarı Kalıcı Saç Boyası

İpucu: Saç boyası karışımları ile ilgili daha detaylı bilgiyi ilgili içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Paketleme İşlemi Nedir?

Açık renk boyanacak saç tutamlarını paketlemek için, alüminyum folyo kullanılır. Alüminyum folyo, boyanmadan önce saç tutamının altına yerleştirilir. Boya, folyonun üzerinde sürülür ve fırça yardımıyla, saçın her yerine yedirilir. Sonrasında folyo, yanlardan kıvrılır. Tarak yardımıyla ortasında bir çizik oluşturulur ve bu hizadan ikiye katlanarak kapatılır.

Önemli: Paketleme saç uygulaması için ayrıntılı bilgiye ilgili konudan ulaşabilirsiniz.

Saç Boyası Nasıl Pastelleştirilir?

Oksidan kremli boyalar, yani sıcak reaksiyonlu saç boyaları pastelleştirilmez. Fakat Manic Panic ve Jeans Colours marka boyalar, iki yöntemle pastelleştirilebilir. Bu yöntemlerden biri, Manic Panic markasının “Pastelizer” ürünüyle boyayı birleştirmektir. Diğeri ise, boyayı kaba aldıktan sonra, içine bir miktar saç kremi sıkmaktır.

Önemli: Saç kremiyle pastelleştirilen boyaların renk tonu bir miktar açılır. Aynı zamanda kalıcılık süresi de kısalır.

Boya Ne Kadar Beklemelidir?

Boya sürüldükten sonra, koyu sarı saçlarda yaklaşık 40 dakika, açık sarı saçlarda 30 dakika, platin saçlarda ise 20 – 25 dakika bekletilir. Yıkama işleminde ise önce duru suyla boya akıtılır, sonra iki defa şampuan uygulanır. Bakım kremi uygulaması tercihe kalsa da, uygulanması hem saçları ipek gibi, parlak gösterir hem de boyanın saçı sertleştirmesini engeller.

Saç boyalarının renk tonları, 11 numara tondaki platin saçlar baz alınarak hesaplanır. Eğer saçlarınız platinden koyu bir renkteyse, boya, göründüğünden daha koyu bir sonuç verebilir. Eğer saçlar kumraldan daha koyu renklerdeyse, boya, hiçbir sonuç vermez.

Saç Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç açma işlemi, saçları yıpratan bir işlemdir. Bu sebeple uygularken dikkatli olunması gerekir. Açıcı karışımı saçta unutmak, saçların yanmasına ve kopmasına sebep olabilir.

[ideabox_post id=”308469″]

NevaBlonde, Bioflex gibi markalar, kuaförlerin de kullandığı mavi açıcı tozları, evde kullanıma uygun bir şekilde paketleyip satışa sunmuştur. Aynı zamanda Koleston, Pallete gibi markaların, saçı yıpratmadan açmayı sağlayan çeşitli açıcı ürünleri mevcuttur. Ancak bu markaların ürünleri, siyah ve koyu kahve gibi tonlarda, sarıya kadar rengi açma işlemini sağlamaz. Koyu saçlar, toz açıcılarla, çok dikkatli bir şekilde açılmalıdır. Diğer ürünler ise açık kumral, koyu sarı gibi saç tonlarını açmak isteyen kişiler tarafından kullanılabilir.

Toz açıcılar, bir paket açıcı pudranın yanında oksidan kremle paketlenir. Bir boya kabında karıştırılarak hazırlanır. Diğer markalarda ise tüpün içinde bulunan jel ya da toza dökülmek üzere oksidan krem bulunur. Tüpün içine oksidan krem dökülür ve homojen bir kıvam alana kadar, iyice çalkalanır.

[ideabox_post id=”286694″]

Renk açıcı kullanıma hazır halde geldikten sonra, saçların doğal ya da boyalı olmasına bağlı olarak uygulama şekli değişir. Eğer saçlarda boya varsa, önce boyalı kısımlara açıcı sürülmeli ve dipler bırakılmalıdır. Boyalı kısma uygulama yapıldıktan hemen sonra diplere de uygulama yapılır ve saçın sağlık durumuna bağlı olarak 20 – 40 dakika arasına bekletilir. Saçların yanıp yanmadığı, ucundan hafifçe çekilerek ya da dişli bir tarak yardımıyla kontrol edilebilir. Saçlar sünmeye başlamışsa, acilen yıkanmalıdır. Eğer mümkünse, sünme başlamadan önce yıkanmalıdır. Koyu ve yıpranmış saçlı kişiler, 20 dakika sonrasında saçlarını yıkayabilir ve birkaç gün saçlarına bakım uyguladıktan sonra tekrar uygulama yapabilir.

Açma işleminden sonra, mutlaka destekleyici bakım ürünleri kullanılmalıdır. Saç kremi, bakım yağları gibi ürünlerle saç güçlendirilmelidir.

[ideabox_post id=”283408″]

Yarı Kalıcı Saç Boyaları Ne Kadar Süre Kullanılır?

Boya işleminden sonra, su bazlı boyalar 14 – 20 yıkama arası kullanılabilir renklerde kalır. Oksidanlı boyalar ise 20 – 30 yıkama kadar kullanılabilir. Tabii ki her yıkamada renk biraz akacaktır. Eğer saçlar platin tonuna yakınsa, akma sürecinde sadece rengin tonu açılır. Başka renklerin oluşması pek mümkün değildir.

Yarı Kalıcı Saç Boyasının Kalıcılığı Artırılır Mı?

Saçlara cila yapılması, yıkarken sıcak su yerine ılık ya da soğuk su tercih edilmesi, boya koruyucu şampuanlar kullanılması saç boyasının ömrünü artırır. Günlük duşlarda saçı yıkamamak, bir boneyle korumak gibi yöntemlerle de boyanın akması engellenebilir.

Su bazlı bir boya kullanıyorsanız, saç kreminize birkaç pompa boya sıkmanız da her duşta bir nevi cila görevi görecektir.

Saç boyasının akması çeşitli yöntemlerle yavaşlatılabilir. Fakat dip boyası 15 – 20 günde gelecektir. Bu sebeple saçlar, diplerle beraber boya geldiğinde boyanabilir.

Merhaba! Eskişehir'de yaşıyorum. Çocukluğumdan beri saç boyalarına, dövmelere ve piercinlere ilgiliyim. Benim gibi, saçlarını rengarenk boyamak isteyen insanlara, kendimce yardımcı oluyorum :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir