Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. İlaç-Vitamin-Takviyeler

Oroferon Nedir – Kullanımı ve Kullanıcı Yorumları


3

Oroferon demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan halsizlik, solukluk, çabuk yorulma ve kan değerlerinin düşüklüğü gibi durumlarda sıkça reçete edilen ilaçtır.

Oroferon Etken Maddesi

Konuda Yer Alan Başlıklar

Her bir tabletinde 270 mg Ferröz Sülfat etken maddesi içerir. Bir demir bileşiği olan etken madde 80 mg demir içerir. Ferröz demir bileşiklerinin emilimi Ferrik bileşiklerden daha iyi olduğundan Oroferon’un kana geçme miktarı fazladır.

Oroferon Kullanım Alanları

Oroferon vücudun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Kan hücrelerinin yapımı için demir bileşiği gereklidir. Besinlerle demir alımı yetersizliğinin tolere edilebilmesi için kullanılır.

Kan kaybı, adet kanaması, gebelik ve emzirme gibi durumlarda demir gereksinimi artar. Bu eksikliğin anemiye sebep olmaması için hekimler tarafından demir takviyesi reçete edilir.

oroferon nedir - kullanımı ve kullanıcı yorumları 1

Oroferon Muadilleri

Aynı etken maddeye sahip bir diğer depo demir ilacı ise Tardyferon’dur.

Yan Etkiler

Oroferon ilacının yan etkleri şu şekildedir;

Demir vücut için gerekli olduğu kadar yüksek dozlarda zehirleyici bir bileşiktir. Demir ilaçları doktorun tavsiye ettiği dozda kullanılmalıdır.

6 yaş altı çocuklarda tek bir tablet günlük dozu aşabileceğinden dolayı kullanılamaz. Doz aşımı olduğunda veya nefes darlığı, kızarıklık, fenalaşma, yanma gibi etkiler görüldüğünde ilacın kullanımını keserek vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Oroferon ilacının sık görülen yan etkileri genellikle tedavinin başlangıcında ortaya çıkar ve zamanla kaybolur. Sık görülen yan etkiler şu şekildedir:

  • Kabızlık, şişkinlik
  • Karın ağrısı, bulantı
  • İshal
  • Dışkı renginde değişiklik

İlacın seyrek görülen daha ciddi yan etkileri ise kusma, kaşıntı, döküntü, mide enfeksiyonu ve gırtlak ödemi gibi durumlardır.

Fiyat

Oroferon 30 tablet 1 kutu ilacın 2023 satış fiyatı 55.52 TL’dir.

Kullanıcı Yorumları

İlacı kullanan kişilerden alınan yorumlara bakıcak olursak şu şekildedir;

Gebelik ve emzirme gibi demir ve folik asit ihtiyacının arttığı durumlarda ve hafif demir eksikliği anemilerinde kullanılan ilaçtır.

Demir eksikliği tedavisi ilacı. özellikle aç kullanılması mümkünse yemekten 1 saat önce alınması gerekir. en az 3 ay kullanmak şart, tabii durumun stabil olarak iyi kaldığını istiyorsak 6 ay net kullanmak lazım.

https://eksisozluk.com/entry/88387415
oroferon depo

Oroferon Depo Nedir? Ne İşe Yarar?

Normal reçeteli ilaçlar kategorisinde kansızlık tedavisi( anemi) için kullanılan ve etken maddesi Ferrous sulfate (Demir (2) sülfat ) içeren bir ilaçtır. Her bir kutu 30 draje-tablet şeklinde satılmaktadır. Her draje 80 mg Ferrous sulfate içermektedir. Demir eksikliğine bağlı durumlarda hekim tarafından reçete edilerek kullanılır.

Nasıl Kullanılır?

6 yaş ve üzeri çocuklar ile erişkinlerde kullanılabilir. Doktorunuz tarafından farklı bir şekilde ve dozda önerilmediği takdirde;

Kansızlık (Anemi) Tedavisinde

  • 6+ çocuklarda günde 1 tablet,
  • 10+ çocuklar ve yetişkinlerde günde 2 tablet ( 80×2= 160 mg) kullanılabilir. Bunların dışında gebeliğe bağlı olarak aneminin önlenmesi için;
  • Gebeliğin 4. Ayından itibaren günde 1 draje/tablet veya 2 günde 1 tablet/draje kullanılabilir.

Kansızlık( Anemi ) Tedavisinde

Vücuttakidemir depolarınınnormal seviyeye getirmek için doktorunuzun önerdiği süre içerisinde kesinti yapmadan kullanmalısınız. Günlük dozlarınızı aksatmadan ve önerilen şekilde almadığınız durumlarda aneminiz tam olarak iyileşmeyebilir.

Uygulama Şekli

Oral yolla(ağızdan) bir bardak su ile yemek sırasında veya yemeklerden sonra alınır. Ağızda bekletmeden, çiğnemeyiniz ve emmeden su ile yutulması gerekmektedir.

Organ Yetmezliği Tedavisi Görenler

Karaciğer ve böbrek yetmezliği tedavisi görenlerin doktorlarının tavsiyesinin dışına çıkmadan Oroferon Depo kullanabilirler.

Oroferon Depo Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi Oroferon Depo Draje içeriğinde bulunan maddelere hassas kişilerde bazı yan etkiler görülebilir. Çok yaygın ve çok seyrek ( 10 hasta-10.000 hasta) arasında görülen bazı yan etkiler şu şekilde sıralanmaktadır.

Yaygın Yan Etkileri (100 Hastanın birinde)

  • Şişkinlik hissi
  • Kabızlık
  • İshal
  • Bulantı
  • Dışkı renginde değişiklik( Normal olan bir durumdur)

Yaygın Olmayan Yan Etkileri (1000 Hastada 1-10 arasında kişide görülebilir)

  • Larenks Ödemi (Gırtlakta Şişme)
  • Kusma ve Hazımsızlık
  • Mide ’de yanma
  • Kaşıntı ve deride döküntüler
  • Bazı alerjik reaksiyonlar

Tüm bunların dışında Oroferon Depo çiğnendiğinde veya emildiğinde hatalı kullanıma bağlı olarak dişlerin renginde farklılıklar olabilir. Yutma zorluğu çeken hastalarda ve yaşlılarda drajenin boğaza takılması ile yemek borusunda yara oluşumu veya nefes borusuna kaçması halinde ise bronşlarda doku tahribatı ve ölümü görülebilir.

1 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde stajyer doktor olarak eğitimimi tamamlamaktayım. İnsanlara her an faydalı olacak doğru bilgileri paylaşma gayreti içerisindeyim. Sağlıkla kalın...

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 10 Şubat 2021

    yan etki olarak hiç bir yerde okumadım ama erkek organının sertleşmesini engelliyor.en az üç defa denedim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir