Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Dorsaliji Nedir?


0

Son zamanlarda oldukça yaygın olarak duyduğumuz dorsaliji, bir takım sebeplerden ötürü sırt bölgesinde oluşan ağrılı bir rahatsızlıktır. Kelime kökeni dorsa ve liji kelimelerinin birleşmesinden gelmektedir. Dorsa, sırt bölgesi anlamı taşırken liji ise ağrı veya acı demektir. Bu rahatsızlık, genelde sırt ve omurga etrafında bulunan kas, kemik ve sinirlerde oluşan ağrı, yanma veya batma gibi tarif edilen bir fizyolojik sorundur. Dorsaliji, aslında, disk kayması, skolyoz, kifoz veya lumbago gibi hastalık oluşumlara verilen genel bir addır.

Dorsaliji Belirtileri Nelerdir?

Sırtta oluşan neredeyse bütün ağrılı rahatsızlıkların genel bir adı olduğu için, çok fazla hissedilen belirtisi vardır. Başlıca belirtileri şöyledir;

  • Sırt bölgesinde sıklıkla gelen ağrı
  • Eğilme, ayağa kalkma veya çömelme sırasında oluşan şiddetli ağrı
  • Eğilme ve ayağa kalkarken zorluk
  • Sırt ve bel bölgesinde oluşan kronik ağrı
  • Sırt bölgesindeki yanma ve batma hisleri
  • Sırt ağrılarının boyun ve baş gibi bölgelere ağrı vurması
  • Yürümede güçlük
  • Omurga üzerinde hissedilen zorlamalar

Dorsalijinin Sebepleri Nelerdir?

Genel sırt ve omurga rahatsızlıklarını tanımladığı için aslında birçok sebebi bulunmaktadır. En yaygın olan sebeplerden biri günlük hayatımızdaki duruş pozisyonlarımızdaki bozukluklar. Aynı şekilde her gün birçok kişinin biraz daha yaklaşığı obezite de bir sebep olarak gösterilmektedir. Sinir kanallarında oluşan daralma, sırt ve omurga üzerinde kronik ağrılara sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlığın oluşumunda en büyük etkenlerden biri de aslında her birimizin yaşamı boyunca yaşamış olduğu stres. Stres kaynaklı sendromların, kaslar üzerinde negatif etkileri olduğu artık biliniyor. Yine yaşa bağlı olarak gelişen kireçlenmeler de bu rahatsızlığın oluşumuna sebeptir.

Dorsaliji Tedavi Yöntemleri

Dorsalijinin meydana geldiği bölge ve altında yatan gerçek soruna göre iki farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. İlki cerrahi müdahalelerin gerekli olmadığı,  ilaç kullanımının yanında spor, egzersiz ve fizik tedavinin de yer aldığı terapötik tedavidir. Bu tedavi yöntemi kişinin istikrarına oldukça bağlıdır. Diğer bir tedavi yöntemi ise cerrahi tedavidir. Bu yöntemle, terapötik tedavinin çözülemeyeceği sorunlar cerrahi müdahalelerle giderilmeye çalışılır. Rahatsızlığın meydana geldiği bölgeye göre disk değişimi ve omurga düzeltimi farklı cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

3 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir