Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?


0

Kemik erimesi veya (Osteoporoz), kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelmesine, hatta o kadar kırılgan hale gelmesine neden olur ki, eğilmek veya öksürmek gibi küçük baskılar bile kırılmaya neden olabilir. Osteoporozla ilişkili kırıkların çoğu kalça, bilek veya omurgada meydana gelir.

Kemik, sürekli olarak parçalanan ve yeniden yapılanan canlı bir dokudur. Yeni kemik oluşumu eski kemiğin kaybına ayak uyduramadığında osteoporoz gelişir.

Her ırktan erkek ve kadın osteoporozdan etkilenir. Bununla birlikte, beyaz ve Asyalı kadınlar, özellikle menopoza girmiş yaşlı kadınlar daha fazla risk altındadır. İlaç tedavisi, dengeli beslenme ve ağırlık kaldırma egzersizi, kemik kaybını önlemeye veya mevcut zayıf kemikleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Kemik kaybının erken evrelerinde genellikle herhangi bir semptom görülmez. Bununla birlikte, kemikleriniz osteoporoz nedeniyle hasar gördükten sonra aşağıdaki belirtiler ve semptomlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Kırık veya sıkıştırılmış bir omurun bir sonucu olarak sırt rahatsızlığı
  • Zamanla boy kaybı
  • Kambur bir duruş
  • Tahmin edilenden çok daha kolay kırılan bir kemik

Kemik Erimesi Neyden Kaynaklıdır?

kemik erimesi

Kemikleriniz sürekli yenilenir – yeni kemik oluşur ve eski kemik parçalanır. Gençken, vücudunuz eski kemiği parçaladığından daha hızlı yeni kemik üretir, böylece kemik kütleniz büyür. Bu süreç yirmili yaşların başlarından sonra yavaşlar ve çoğu insan maksimum kemik kütlesine otuz yaşına kadar ulaşır. Kemik kütlesi, insanlar yaşlandıkça oluştuğundan daha hızlı kaybolur.

Gençken sahip olduğunuz kemik kütlesi miktarı, osteoporoz geliştirme riskinizi etkiler. Tepe kemik kütlesi kısmen kalıtsaldır ve etnik gruba göre değişir. “Bankada” ne kadar çok kemiğiniz varsa ve yaşlandıkça osteoporoz geliştirme olasılığınız o kadar düşükse, zirve kemik kütleniz o kadar yüksek olur.

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

İyi beslenme ve düzenli egzersiz, yaşamınız boyunca kemiklerinizi sağlıklı tutmak için gereklidir.

Bolca D Vitamini Alın

D vitamini, vücudun kalsiyumu emme kapasitesini artırarak kemik sağlığını iyileştirir. Güneş ışığı bir miktar D vitamini sağlayabilir, ancak yüksek bir enlemde yaşıyorsanız, eve bağlıysanız veya rutin olarak güneş kremi kullanıyorsanız veya cilt kanseri tehlikesi nedeniyle güneşten kaçınıyorsanız uygun bir kaynak olmayabilir.

Morina karaciğeri yağı, alabalık ve somon iyi D vitamini kaynaklarıdır. D vitamini, çeşitli süt ve tahıl ürünlerinde de bulunur.

Bireylerin çoğu, her gün en az 600 uluslararası birim (IU) D vitamini gerektirir. 70 yaşından sonra önerilen miktar günde 800 IU’ya çıkar.

Kalsiyum İçeren Besinler Tüketin

18 ile 50 yaş arasındaki kadın ve erkeklerin her gün 1.000 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kadınlar 50, erkekler 70 yaşına geldiğinde günlük doz 1200 miligrama çıkıyor.

Kalsiyum açısından zengin besinler:

  • Az yağlı süt ürünleri
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Kemikli kutularda somon veya sardalye
  • Tofu ve diğer soya ürünleri
  • Kalsiyum ve portakal suyu ile takviye edilmiş tahıllar

Diyetinizden yeterli miktarda kalsiyum almakta sorun yaşıyorsanız, kalsiyum takviyesi almayı düşünün. Öte yandan, çok fazla kalsiyum böbrek taşlarıyla ilişkilendirilmiştir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı uzmanlar, özellikle takviyelerde çok fazla kalsiyum tüketmenin kalp hastalığı riskini artırabileceğine inanmaktadır.

Bol Bol Egzersiz Yapın

Egzersiz, kemik kaybını yavaşlatırken sağlıklı kemikler geliştirmenize yardımcı olabilir. Egzersiz, ne zaman başlarsanız başlayın, kemiklerinizi geliştirecektir, ancak gençken düzenli olarak egzersiz yapmaya başlarsanız ve yaşamınız boyunca egzersiz yapmaya devam ederseniz en büyük avantajları elde edersiniz.

Kuvvet antrenmanı, ağırlık taşıma ve dengeleme egzersizlerini birleştirin. Kuvvet egzersizi, kollarınızdaki ve sırtınızdaki kasları ve kemikleri güçlendirir. Yürüyüş, koşu, sprint, merdiven çıkma, ip atlama, kayak ve darbe üreten aktiviteler çoğunlukla bacaklarınızdaki, kalçalarınızdaki ve alt omurganızdaki kemikleri etkiler. Tai chi ve diğer denge aktiviteleri, özellikle yaşlandıkça düşme şansınızı düşürmenize yardımcı olabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir