Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. İlaç-Vitamin-Takviyeler

B12 Vitamini Yönünden Zengin Olan Besinler


0

B12 Vitamini Nedir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın oluşumu da dahil olmak üzere birçok vücut işlevinde önemli rol oynayan bir vitamindir. B12, beyninizin, sinirlerinizin ve kaslarınızın düzgün çalışması için de gereklidir. B12 eksikliği, zihinsel işlev bozukluğu veya sinir hasarı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Neyse ki, aralarından seçim yapabileceğiniz B12 vitamini açısından zengin birçok yiyecek var! [1]

Bu yazımızda, bir daha asla eksikliği konusunda endişelenmenize gerek kalmaması için bazı mükemmel B12 vitamini kaynaklarından sizlere bahsedeceğiz!

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

b12 vitamin
B12 Vitamin Testi (Temsilidir gerçeği yansıtmaz)

B12 eksikliğini teşhis etmenin ilk adımı kan testi yaptırmaktır. Testler, B12 emilimi ile ilgili B12 ve diğer protein belirteçlerinin seviyelerini belirleyecektir.

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?

  • Yorgunluk veya Tükenmişlik
  • Kalp Çarpıntısı
  • Nefes Darlığı
  • Baş Dönmesi veya Baygınlık
  • Öğrenme güçlüğü
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Duygu durum bozuklukları (Depresyon vs.)

Ve dahası! B12 vitamini, sinir sistemini korumak için gereklidir. Bu vitamin olmadan, vücudunuzdaki diğer organların sağlığını da etkileyen kalp veya hazımsızlıkla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bir yetişkin için önerilen B12 miktarı 2 ila 2,4 mcg’dir.

Günlük Ne Kadar B12 Vitamini Almalısınız?

Yetişkinler için önerilen B-12 alımı günde iki mikrogramdır ve yaş grubuna göre değişir. 1 ile 13 yaş arasındaki çocuklar için günlük b12 dozu 1-2 mcg/gün ve yetişkin dozu 2.4 mcg/gün’dür.

**mcg = mikrogram

*Not – Yaşınıza göre gerekli miktar değişir, bu nedenle eğer B12 yönünde eksiklik yaşıyorsanız öncelikle bu konuda yetkili olan bir doktora başvurunuz.

Hangi Besinler B12 Yönünde Zengin?

b12 vitamini yönünden zengin olan besinler 1
Kaynak: @dr.muratunlu

Brie peyniri, Yumurtalar (özellikle serbest dolaşan tavuklardan elde edilenler) Somon, Uskumru, Karides, Alabalık, Kuzu, Ciğer, Ton Balığı, Sardalya, Krem Peynir, Yoğurt, Süt, Güçlendirilmiş Tahıllar. Bu besinler B12 yönünden zengin besinlerdir.

Veganlar B12’yi Hangi Besinlerden Alabilir?

Veganlar, B12 yönünden zenginleştirilmiş tahıllar, soya sütü veya vegan “etler” sayesinde B12 alabilirler.

B12 Eksikliği Tedavi Edilir mi?

B12 vitamini eksikliği belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi gerektirmez. B12 eksikliğiniz varsa, doktorunuz muhtemelen anemi veya sinir hasarı gibi olası komplikasyonları önlemek için B12 takviyeleri almanızı önerecektir.

*Not – Ancak, B 12 Vitamin Eksikliği yeterince şiddetli ise, tıbbi müdahale olmadan geri dönüşü olmayan pernisiyöz anemi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

B12 Eksikliği için İlaç Kullanmalı mıyım?

Hayır. B12 eksikliği, vücudun yeterli B12’ye sahip olmadığı bir durumdur ve bu nedenle, daha fazla B12 takviyesi alarak veya sığır karaciğeri veya somon bifteği gibi B-12 açısından zengin yiyecekler yiyerek kolayca düzeltilebilir.

Ancak B12 Vitamini Eksikliği yeterince şiddetli ise tıbbi müdahale olmadan geri dönüşü olmayan pernisiyöz anemi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi veya kırılgan tırnaklar gibi b vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız, tedavi seçenekleri için doktorunuzla iletişime geçin.

B12 Takviyeleri İşe Yarar mı?

B12 eksikliğiniz varsa ve B12 takviyelerinin yardımcı olup olmayacağını bilmek istiyorsanız, doktorunuza danışmanız en iyisidir. Doktorunuz B12 eksikliğinin nedenini teşhis etmek için belirtilerinizi soracak ve kan testleri yapacaktır. B12 eksiklikleri, beslenme alışkanlıkları, karaciğer sorunları ve hatta sadece yaşlılık gibi bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Diyetlerinden yeterince B12 almayan çoğu insan düşük seviyelere sahiptir, ancak anemi, yorgunluk veya nefes darlığı gibi daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkana kadar herhangi bir önemli sağlık sorunu yaşamazlar. Bu durumlarda, bir takviye almak, durumun daha da ilerlemesini önleyebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir