Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Kadın'a Dair

Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


0

Avukat; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uyun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlayan; kamu hizmeti gören ve serbest meslek mensubu olan kişi olarak 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda belirtilmiştir.

Modern hayatın getirilerinden biri olarak son dönemlerde insanların haklarının bilincinde olması ve kaynaklara ulaşılabilirliğin, hukuki süreçlerin artmasına, bunun doğal sonucu olarak insanların hak taleplerini avukatlar aracılığıyla istemelerine yol açmaktadır. Mevzuata göre (Bazı istisnalar hariç, Örneğin Ceza Muhakemesi Kanunu 150’inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları) herkes kendini savunma ve kendi davasını bizzat takip etme yetkisine sahiptir ibaresi yer alsa da, hukuki süreçleri profesyonel bir destek almadan halletmeye çalışmak hukuki süreçlerde gereğinden fazla emek, zaman, para harcamamıza neden olmakta hatta hak mahrumiyetine kadar olumsuz sonuçlarla karşılaşmamıza yol açabilmektedir. Bu sebeple hukuki meselelerde alanında uzman kişiler tarafından destek almak haklılığımızın ispatı için önemli bir tercih olacaktır.

avukat seçerken nelere dikkat etmeliyiz? 1
Görsel Kaynak: cinar.av.tr

Profesyonel destek almaya karar verdikten sonra üzerinde durulan, daha doğrusu durulması gereken önemli bir soru dikkat çekmektedir: Hukuki süreçlerimizde bize yol gösterici olacak avukata karar verirken seçim kriterimiz ne olmalıdır? Ünlü avukatların bize avantajı ne açıdan olur?

Bu soruya verilecek cevabın aslında hayatlarımızı yönlendirmede önemli bir rol oynaması, sorunun öneminin anlaşılmasında yeterli olacaktır. Çünkü tercihlerimizin sonuçları, hayatlarımızda kısa ya da uzun vade fark etmeksizin, kendini gösterecektir.  

50 kişiden oluşan, kadın- erkek karışık ve yaş aralığı 24-50 arasında değişen insanlarla yapılan anket araştırmasına göre insanların %76’sı avukat seçiminde ilk dikkat ettikleri kriterin referans olduğunu belirtmiştir. Yakın çevre tarafından daha önce destek alınmış ve memnun kalınmış avukatların, insanlar tarafından tercih edilmelerinin ilk nedenini, başkalarının görüşleri oluşturmuştur. Topluluğun %24’ü tarafından ise avukat seçiminin ilk kriterinin, kişinin destek alacağı alan ile alakalı olarak avukatın bu alandaki uzmanlığının en önemli husus olduğu belirtilmiştir. Yani; 50 kişi içerisinden 12 kişi, örneğin boşanma olayı için yardım talep edeceği avukatın sadece bu alanda uzmanlaşmış kişilerden olmasına dikkat edeceklerini, tercihlerini bu kişiler arasından birinden yana kullanacaklarını belirtmişlerdir. Anket listesinde yer alan diğer seçenekler; avukatın deneyimleri, mezun olduğu okul, avukat ücretleri devam etmiş olsa da bu seçenekler avukat seçiminde ilk kriter olarak yer almamıştır.

Avukat tercihi yapılırken üzerinde pek durulmayan, ancak oldukça önemli olan internet aracılığıyla araştırılan avukatların tabi oldukları Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne uymadıkları, reklam yasağına aykırı davrandıklarının bilinmesi gerekliliğidir. Kendisini ‘en iyi avukat’, ‘en iyi boşanma avukatı’ vs olarak tanıtan kişilerin ve bunun reklamının yapıldığı sitelerin güvenirliliğinin sorgulanması büyük önem arz etmektedir.

Sonuç olarak; tercih edilen avukatın alanında uzmanlaşması, başarı oranı, tanıdık referansları, ulaşılabilir olması ve detaylar hakkında bilgi verebilmesi hukuki süreçlerimizde fayda sağlayacak seçim kriterleridir.

2 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir