Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Beslenme-Diyet

Mısır Yağı Nedir, Nerelerde Kullanılır?


0

Soğuk pres yöntemi ile ortaya çıkarılan Mısır yağı, mısırın buğday kısmından elde edilmektedir. Sağlık açısından zararlı olmadığı bilinen yağın kullanım alanları genellikle kızartmalar olsa da, tercihlere göre yemeklerde de kullanılır. Bitkisel bir yağ olduğu için ulaşımı kolaydır ve diğer yağlara kıyasla daha ucuzdur. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde besleyici olmakla beraber, kolesterole sebep vermez. Aynı zamanda kalp sağlığına olan desteğiyle bilinen Mısır yağı, ısıya son derece dayanıklı bir yapıdadır.

Nerelerde Kullanılır?

Konuda Yer Alan Başlıklar

mısır yağı nedir, nerelerde kullanılır? 1

Bitkisel bir yağ olarak satışa sunulan mısır yağı, 235 derecelik yüksek ısıya kolaylıkla dayandığı için, yanma noktasının yüksek olduğu söylenebilir. Güçlü formülü sebebiyle kızartmalara uygun yapısı, tercihlere göre yemeklerde de kullanılabilir. Kızartmaları tıpkı ünlü aşçıların elinden çıkmışçasına lezzetli bir dönüşümden geçirerek, istenilen tazeliğe ve gevrekliğe ulaştıran yağ; Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinin lezzeti çiğ köftesine de uyum sağlar. Özellikle istenilen kıvamı yakalayarak, yiyeceklerde belirgin ve rahatsız edici bir koku bırakmaz. Diğer yağlara kıyasla hafif ve kokusuz olması sebebiyle evde pişirilen yemeklerin dışarıda rahatlıkla yenebileceği de unutulmamalıdır.

Yağı kullandıktan birkaç saat sonra ağırlaşma sorunu yaşanmayacağı bilinirken, kullanılan çorba ve diğer yemeklerin içeriğindeki lezzeti bastırmaz. Arzuya göre sıcak veya soğuk demeden her türlü yemeğe eşlik edebilen Mısır yağı, diyet yapan bireyleri destekleyerek, salata ve sebze yemeklerini sevmelerinde büyük roller oynar. Sofradaki yeşilliğin daha canlı görünmesine sebep olurken, yemeklerdeki ideal kıvamın yakalanması için de birebir seçenektir. Özetle; Sote ve kızartmalara ayrıca yakışan yağı salata sosları ve turşular ile kek, ekmek ve diğer unlu mamulleri pişirirken kullanılabilirsiniz.

 Yağ Nasıl Elde Edilir?

Doğadan gelen lezzetin soğuk pres yöntemiyle ortaya çıkarıldığından daha önce bahsetmiştik. İçeriğindeki %1-4 oranındaki yağ, fazla yağlı olmaması nedenine bağlı kalarak, elde etmek için güçlü bir süreçten geçirilir. Mısırdaki yağı alabilmek adına yapılan ilk işlem, çekirdeklerin mekanik bir bastırma yöntemine tabi tutulmasıdır. Ardından baskın kokuyu yok etmek amacıyla yeniden işlemden geçirilen yağın içeriğindeki mineral ve vitaminler özenle korunur.

mısır yağı nedir, nerelerde kullanılır? 2

Mısır Yağının Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından tehlike yaratmayan yağın, fitosteroller, E vitamini ve linoleik asit ile zengin olduğu kanıtlanmıştır. Kalp sağlığını destekleyen bileşenleri tek bir içerikte toplayan bitkisel yağın, tip 2 diyabet ve bazı kanser risklerini potansiyel olarak azalttığı da tespit edilmiştir.

Yer fıstığı, zeytinyağı ve kanola yağı gibi popüler ve bilindik yağlara kıyasla fitosterol içeriği yüksek değerlerde bulunur. Yapılan tıbbi ve bilimsel araştırmalar gereğince anti-tümör özelliğine sahip olduğu görülen Mısır yağı, akciğer hücrelerinin sağlıklı yapısını korumada katkı yaratır. Koruyucu özelliğinin yanı sıra akciğer kanserini önleyici olduğunu ortaya çıkan araştırmacılar, kansere sahip bir bireyin sağlıksız hücrelerinin büyümesini engellediğini de kanıtlamışlardır.

Kanser riskini azaltan, insan sağlığına olumlu yansımaları bulunan bitkisel yağın içeriğinde görülen beta-sitosterolün kanser karşıtlığı yarattığı söylenebilir. Bununla beraber yüksek kolesterol seviyelerini hızla düşüren formülü, kalp sağlığının bozulmasının önüne engel koyarak, hastalıklara geçit vermez.

Stres ve sağlıksız beslenmenin bir araya geldiği modern dünyada kalp krizi riskini ortadan kaldıran Mısır yağı, E vitaminin destekleyici özelliğinden yarar sağlar. Bu sayede doğal antioksidan yaratarak, kalp krizine bağlı ölümlerin önüne set çeker.

Cilt ve saç sağlığını yükselterek, inatçı hastalıkların çözümü kolaylaşır. Saç açısından büyümeyi ve parlaklığı sağlayarak, eskiye oranla belirgin farklar sunar. Tüm bunlara istinaden ciltteki normal görünümü arttırarak, daha genç bir cilde geçit verir.

Mısır Yağı Ne Derece Sağlıklıdır?

Fitosterol, E vitamini ve linoleik asit sebebiyle sağlıklı bir seçim yaratır. Zeytinyağına alternatif sayılan Mısır yağı, kilo yönetiminde önemli ölçüde katkıda bulunur. Yüksek sıcaklığa olan dirençli yapısı, her türden pişirme durumuna uygunluk sağlar. Bir çorba kaşığı yağın içeriğinde 122 kalori, 14 gram yağ ve %13 kadar E vitamini vardır. Bu da ne derece de kuvvetli bileşenlerden meydana geldiğini gösterir.

Mısır Yağının Diğer Yağlar Arasındaki Farkı Nedir?

Bitkisel yağ terimi, bitkiden elde edilen yağ anlamına gelir. Mısır yağı zamanla bir bitkisel yağ olarak satışa sunulan kanola yağı veya diğer bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif haline dönüşmüştür. Kanola yağı ile benzer renklere sahip olduğu görülen Mısır yağının aynı miktardaki kalori, yağ, karbonhidrat, şeker ve kolesterol içerdiği düşünüldüğünde kanola yağının yerine kullanmakta herhangi bir sakınca görülmez. Ülkemizde sıklıkla kullanılan bu yağın, zeytinyağına kıyasla daha ucuz ve güçlü bileşenlere sahip olması kullanım açısından bütçe dostu olarak nitelendirilmeye devam etmesine neden olur.

mısır yağı

Mısır Yağı ile Pişirme Yöntemleri

Derin kızartma, ızgara, normal pişirme ve karışık kızartma yöntemleriyle lezzetli yiyecekleri sofralara taşımak oldukça basittir. Yüksek ısıda pişen kızartılmış, çıtır bir tavuk için derin kızartma yöntemine başvurulmalıdır. Yine aynı yöntemle fileto veya çörek gibi hamur işleri yaparak ideal görüntü ve tazeliği yakalamak mümkün. İkinci yöntem olan ızgarada pişirilen et yemeklerinde ise, yapışkanlık ve duman önlemini mısır yağıyla almak en mantıklı harekettir. Tuzlu yiyeceklerin yanında tatlı ihtiyacınızı karşılamak için kek vb. hafif kıvamdaki yiyeceklere katılabilir. Nötr tadı ve kokusuz olması kekte almak istenilen tadı hiçbir şekilde bozmaz. Pişirme yöntemlerinin sonuncusu olan karışık kızartmada, pirinç veya farklı tatların bir araya geldiği sebze yemekleri bulunmaktadır. Burada en iyi pişirme tekniği bir çağ kaşığı yardımıyla dağıtılan mısır yağının ısıtılması şeklinde vuku buluyor.

Koruma Şekli ve Çevre Özellikleri

Serin, kuru ve kokusuz ortamlarda saklanması gerekli olan yağın mutlak suretle güneşe maruz kalmayacak bir ortamda tutulması gerekir. Yağın bozulduğu durumlarda kullanılmaması ve yalnızca 24 aylık bir tüketim tarihinin bulunduğu hatırlanmalıdır. Kullanılan yağı direkt olarak lavaboya, denize veya kanalizasyona dökmek yerine, ağzı kapalı temiz bir kapta biriktirmeniz ekosistemin korunmasından pay edinmenize yardımcı olacak ve bununla beraber çevre dostu olarak anılmanıza sebep verecektir. Sayılan maddelerin dışında; yağı çevreye zarar vereceğini düşündüğünüz benzeri alıcı ortamlara dökmemek, yine oldukça değerli bir bilgi edinmeniz açısından önem oluşturur.

1 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

2010 Yılında Türkiye'nin moda kadın blog sitesinde oldukça etkili bir internet yayını olmasına katkı sağlamıştır. Bakımlı Kadın 10 senelik kadın içerikli internet yayıncılığı alanında günümüzde güncel kalabilen sayılı kadın sitelerinden biridir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir