Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Mide Koruyucu İlaçlar Ne İşe Yarar?


0

Mide Koruyucu İlaçlar Nedir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Mide Koruyucu İlaçlar (GPD), Zollinger-Ellison sendromu gibi yeterli mide asidi üretme yeteneklerini etkileyen veya mide asidinin ciddi yan etkilerini yaşayan bireylere rahatlama sağlamak için tasarlanmıştır. Mide koruyucu ilaçlar mideyi asidin zararlı etkilerinden koruyan ilaçlardır. Bu ilaçlar arasında proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokerleri bulunur. Midedeki asit üretimini azaltarak veya bloke ederek çalışırlar, bu da ülserlerin önlenmesine yardımcı olabilir ve ülser varsa iyileşmeyi hızlandırabilir. Bazı mide koruyucu ilaçlar reçetesiz satılırken, bazılarının önce doktorunuzdan alması gerekir. Famodin bu ilaçlardan birisidir.

İşe Yarıyorlar mı?

Mide koruyucu ilaçlar, mideyi hasardan korumaya yardımcı olan ilaçlardır. Asit reflü, ülser ve gastrite karşı korumak için kısa süreler için kullanılabilirler. Bu ilaçlar genellikle reçetesiz satılan bir hap veya sıvı şeklinde gelir. Bu ilaçların etkinliği her zaman garanti edilmez, çünkü bazı insanlar yan etkiler yaşar ve bunları almanın herhangi bir faydasını görmezler.

Yan Etkileri Var mı?

Bu ilaçlar arasında antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri (PPI) ve histamin-2 reseptör antagonistleri (H2RA) bulunur. Yan etkiler, aldığınız ilaç sınıfına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, ÜFE’lerin diğer ilaç sınıflarına göre B12 vitamini seviyelerinde düşüşe neden olma olasılığı daha yüksektir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuzla olası yan etkileri tartışmalısınız, böylece size en uygun olanı önerebilirler! Bu ilaçların bilinen bazı yan etkileri ise şu şekildedir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk

Hangi Durumlarda Kullanmalıyım?

Midenizle ilgili devam eden sorunlarınız varsa, bununla baş etmenin en iyi yolu mide koruyucu ilaçlar kullanmaktır.

  • İlaç aldıktan sonra mide bulantısı, kusma veya ishal yaşarsanız.
  • Sindirimi zorlaştıran tıbbi durumlarınız olduğunda doktorunuz size mide koruyucu bir ilaç reçete edebilir.
  • Mide ülseri durumunda bu tip ülserlerden muzdarip hastalar midelerini koruyan ilaçlar kullanmalıdır. Bunlar Zantac ve Pepcid’i de içerir.
  • Şiddetli ishal veya kusma durumlarında dehidratasyon riskini azaltmak için mide koruyucu ilaçlar kullanmanız önerilir. Vücudunuzda çok miktarda mide asidi varsa ve durumunuz ilaçlarla düzelmiyorsa,
  • Yüksek bağırsak perforasyonu, bağırsak tıkanıklığı (ileus) veya obstrüksiyon riski olduğunda.

Biz zorunlu olmadıkça mide koruyucu ilaçların kullanılması tavsiye etmiyoruz bunun yerine doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca asit reflünün ana nedeni ve tedavi edilmezse ülsere veya kansere yol açabilir. Sigara içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve yatmadan hemen önce alkol almak gibi mide ekşimesinin başka nedenleri de vardır; ancak bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri ile bunların hepsi önlenebilir. Örneğin, kahve alımını azaltabilir (bu da kabızlığa yol açar), yemek saatlerinde daha az soda içebilir ve yağlı yiyeceklerden kaçınabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir