Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Güzellik

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir ve Ne İşe Yarar?


0

Gebelik sürecinin ilk iki haftası kadınların rahminin gebeliğe hazırlanması için geçen süre olarak adlandırılır. Hamileliğin 3. haftasında bebek oluşumu gözlemlenir ve böylelikle 3. hafta bebeğin 1. haftasıyla denk gelir. Doğum ise 38 ila 41. haftalar arasında meydana gelir. 38. haftadan önceki süreçte olan doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. 41. hafta sonrası ise geç doğum olarak nitelendirilir.

<strong>gebelik hesaplama cetveli nedir ve ne i̇şe yarar?</strong> 1
Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hangi Tarihlere Göre Gebelik Hesaplanır?

Tarihler kadınlar için açıklığa kavuştuğu zaman süreç daha problemsiz hale gelir. Karışıklığın önüne geçilebilmesi için hazırlanan gebelik hesaplama cetvelleri ay ay gebelik hesaplamasını yapabileceğiniz özel bir cetveldir. Bebeğin hamileliğin hangi haftasında ve kaç gram olduğu gibi bilgiler gebelik hesaplama cetvelleri sayesinde ortaya çıkar.

Hamile kadınların gebeliklerinin hangi zamanlarda sonuçlandığına dair yaptıkları hesaplamalar gebelik hesaplama işlemi olarak adlandırılır. Gebelik hesaplaması son adet tarihi göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Doğumun hangi tarihte gerçekleşeceği ise son adet tarihinden itibaren 280 gün eklenerek belirlenir. Fakat burada unutulmaması gereken, ayrıntı hesapların kesin bir doğum tarihi veremeyeceğidir. Doğumlar ortalama 1 hafta sonra veya önce gerçekleşebilir.

Gebelik hesaplama cetveli ve tablosunda adet süresi 28 gün olarak baz alınmıştır. Adet döngüsü düzensizlik göstermeye başladıysa tahminlerden sonuç alınması zorlaşabilir. Düzensiz adet dönemine sahipseniz ya da en son ne zaman adet döneminde olduğunuzu hatırlamıyorsanız ultrason sonuçları daha sağlıklı olabilir. Ultrason muayenelerinden sonra doktorunuz sizlere kaç haftalık hamile olduğunuz ile alakalı bilgi verebilir. Böylelikle daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.

Gebelik Hesaplamanın Püf Noktaları

Hamilelik hesaplama işlemi doğum yapacak olan anne adayının son adet tarihinin net bir şekilde bilindiği durumlarda yapılabilir. Bu tarihler sat olarak adlandırılır. Son adet tarihinden sonraki güne bakılarak yapılır. Hamile olan kadınların bu tarihi mutlaka bilmeleri gerekir. Trimester süreci 9 aylık hamilelik sürecinin her 3 aylık periyoduna verilen isimdir. Hesaplamalar aynı zamanda 3 aylık periyotlar şeklinde ele alınabilir. Bebeğin gelişiminin tam olarak anlaşılmasında sürecin bu biçimde bölünerek ele alınması faydalı olabilir.

Birinci trimester süreci ilk 3 aylık süreçtir. 0-13 hafta olarak ifade edilebilen bu dönemde bebek kasları, kemikleri ve organları ortaya çıkmaya başlar. Fetüs haline gelen bebeğin kol ve bacakları, kalbi, böbrekleri ve başı gelişmeye başladığı için önemli bir süreç olarak ön plana çıkar. Kısa süre içerisinde omurga, baş ve sırt ideal formunu elde edebilir. Sırtın düz hale gelmesi boynun belirginleşmesini mümkün hale getirebilir.

İlk trimester sürecinde bebek yüz hatlarının belirginleşmeye başladığı bilinir. Ayrık olan gözler birleşmeye başlar ve kulak iç yapısı öne gelir. Göbek kordonu ise oksijen, besin ve kan taşıyarak bebeğin beslenme sürecinin başlamasına yardımcı olur. Dönem sonunda bebeğin büyüklüğü de tespit edilebilir hale gelebilir.

İkinci trimester sürecinde 14. haftanın sonu ve 27. hafta söz konusudur. Bu süreçte bebeğin organlarının gelişimi devam eder. Gözlerin ideal yerlerine ulaşması ve göz kapaklarının belirginleşmesi görünür. Verniks olarak adlandırılan tabakanın bebeğin cildini kaplaması cildin ısı dengesini ortaya çıkarır.

Gebelik Hesaplama Türleri

Cildi pembe renkte olan bebeklerde lanugo adı verilen ince tüyler vardır. Gebelik belirtileri, özellikle ikinci trimester sürecinde kendisini oldukça yoğun hissettirmeye başlayabilir. Bebek kilo almaya başladığı için anne adaylarının da kilo alması gibi belirtiler söz konusu olabilir. Gebelik belirtileri bu süreçte yakından takip edilmeli ve acil durumlarda vakit kaybedilmeden müdahale edilmelidir.

Gebelik haftasına göre hamilelik hesaplama mümkündür. Hamileliğin ay olarak hesaplamadan çok hafta olarak hesaplandığı görülebilir. Gebelik haftalarına göre hesaplama yapılması anne adayları için en yakın tarihleri ortaya çıkarabilir. İlişki tarihine göre gebelik hesaplaması da mümkündür. İlişki tarihinde hamileliğin başlandığı düşünse bile bu düşüncenin aksine hamileliğin başladığı tarih olarak son adet döneminin ilk günü dikkate alınmalıdır.

İlişkiden sonra 4-5 aktifliğini yitirmeyen spermler ortaya çıkar. Bir yumurta da 24 saat boyunca aktifliğini koruyabilecek özelliklere sahiptir. Hamilelik tarihinin ilişki yaşandığı gün mü yoksa daha sonra mı oluştuğu net bir şekilde belirlenemez. Bu sebeple, bir önceki adet döneminin ilk günü hamilelik tarihlerinin dikkate alındığı hesaplama uygulamasını beraberinde getirir.

2 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir