Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Aşk - İlişkiler

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Bilmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi


0

Anlaşmalı boşanma evli olup en az 1 sene boyunca evli kalan eşlerin anlaşarak ve kendi iradeleriyle mahkeme huzurunda anlaşmalı boşanma protokolü ile belirlenen şartlarla boşanmasıdır. Çiftlerden birisinin açtığı çekişmeli boşanma davasını diğer eşin kabul etmesiyle de boşanma gerçekleşebilir.

Anlaşmalı boşanma davası bir genel boşanma sebebidir ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde düzenlenmiştir. Davanın kabulü ile birlikte evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ise genel boşanma sebeplerindendir

anlaşmalı boşanma
kaynak: instagram

Ülkemizde evlilik birliğini sona erdiren sebepler arasında en çok başvurulan sebep evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır ve anlaşmalı boşanma davası da bu sebeplerden birisini teşkil eder.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Konuda Yer Alan Başlıklar

Anlaşmalı boşanma protokolü şu şekilde tanımlanabilir: Anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için 1 yıl evli kalma şartını yerine getiren çiftler, aralarında düzenledikleri protokolde asgari seviyede şu konularda anlaşmaya varmalıdır. Birincisi “boşanmanın mali sonuçları”, ikincisi ise “müşterek çocukların durumu”. Hâkim taraflar arasındaki protokolü inceledikten sonra uygun bulduğu takdirde boşanma davası kabul edilir.

Hâkim protokolü tarafların serbest iradeleri sonucunda oluşturulduğuna, taraflardan birinin baskı altında olmadığına kanaat getirmelidir. Ayrıca Hâkim, protokolde tarafların veya müşterek çocukların aleyhine olabilecek düzenlemeleri değiştirebileceği gibi kaldırabilir. Hâkim tarafından yapılacak bu değişikliler ancak taraflarca kabul edildiği takdirde boşanma davasının kabulüne karar verilebilir.

Gerek Avukat vasıtasıyla açılan boşanma davalarında, gerekse çiftler tarafından açılan davalarda hâkim tarafları bizzat dinlemeden karar vermez. Dolayısıyla, duruşma gününde tarafların duruşma salonunda hazır olması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yer Alması Gereken Zorunlu Hususlar

Boşanma protokolünde yer alması gereken zorunlu hususlardan birisi boşanmanın mali sonuçlarına ilişkindir. Mali sonuçlar; nafaka, tazminat gibi düzenlemeleri içerir. Diğer husus olan müşterek çocukların durumu ise; çocuğun velayeti gibi hususları içerir.

Boşanma davasının herhangi bir sebeple reddine karar verilmesi durumunda mahkemenin kararının kesinleşmesinden itibaren 3 yıl geçmesine karşın taraflar bir araya gelememiş ve ortak hayat kurulamamışsa yine evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir. Bu durumda taraflardan birinin başvurusu üzerine çiftlerin anlaşarak boşanmalarına karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası eşlerin son 6 ay içinde yaşadıkları yer mahkemesinde açılır. Eğer son 6 ay içinde eşler birlikte aynı konutta yaşamamışlarsa eşlerden birisinin ikametgâh adresinde de açılır. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemesi’dir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi sıfatıyla) davaya bakmakla görevlidir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma dilekçesi protokole uygun şekilde hazırlanmalıdır. Boşanma protokolünde yer almayan hususlara yer verilmemeli, protokol kapsamında tarafların Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesi doğrultusunda boşanmak istedikleri belirtilmelidir. Dava dilekçesinde tarafların evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı belirtilmelidir.

Ayrıca HMK kapsamında dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunması şarttır.

1) Mahkemenin ismi (İstanbul Nöbetçi Aile Mahkemesi gibi)

2) Davacı ve davalının (tarafların) ismi, soyismi ve ikametgâh adresleri

3) Davacının T.C. Numarası (11 Haneli Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Nosu)

4) Dava Avukat vasıtasıyla açılıyorsa Avukatın adı, soyadı ve adresi

5) Davanın neye ilişkin olduğu, varsa dava değeri

6) Davaya dayanak yapılan delillerin numaralı sıralaması

7) Delillerin nasıl ispat edileceği

8) Kanuni ve hukuki nedenler

9) Davada talep edilen sonuç

10) Davacının imzası ya da Avukat vasıtasıyla açılıyorsa Avukatın imzası (Ya da elektronik imzası)

Mahkemece yukarıda sayılan hususlar bakımından (1-5-6-7-8 hariç) eksiklik görülmesi halinde davacıya süre verilecektir. Süresi içinde bu eksiklikler tamamlanmadığı takdirde mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilecektir.

Bu sebeple gerek boşanma davasının başlangıç aşamasında gerekse boşanma protokolünün düzenlenmesi sırasında usul ve esasa oldukça dikkat edilmelidir. Dolayısıyla internette yer alan boşanma protokolü örneği ya da boşanma dilekçe örneği gibi örneklere itibar edilmemelidir.

Sonuç Olarak

Unutulmamalıdır ki her dava kendine münhasır bir yapıya sahiptir ve özeldir. Hiçbir dava birbirine benzemeyeceği gibi iddia ve dayanakları da farklıdır.

Anlaşmalı boşanma davası boşanmak isteyen çiftlere en hızlı ve kendi iradeleri sonucu oluşturdukları şartlarla anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında boşanma imkânı sağlamaktadır. Taraflar, yıllarca süren davalar süresince yıpranmadan en hızlı şekilde evlilik birliğini sona erdirebilmektedir.

Hukukumuzda en az 1 yıl evli kalan eşlere tanınan bu hukuki imkân sayesinde boşanma davalarının yıllarca sürerek çekilmez hal almasının önüne geçilmektedir.

Kaynak: https://leventsamgar.com/anlasmali-bosanma-davasi-nedir/

3 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

2010 Yılında Türkiye'nin moda kadın blog sitesinde oldukça etkili bir internet yayını olmasına katkı sağlamıştır. Bakımlı Kadın 10 senelik kadın içerikli internet yayıncılığı alanında günümüzde güncel kalabilen sayılı kadın sitelerinden biridir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir