Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. İlaç-Vitamin-Takviyeler

Vazelin Nedir – Zararları ve Gerçekler


17

Tüm haber sitelerinde hit almak için vazelin nedir? – Yararları – faydaları vb. içeriklerle dolu yararsız hatta zararlı içerikler okuyabilirsiniz. İnternetin daha doğru içerikler sunmasını amaçlayan bakımlı kadın vazelin ile ilgili gerçekleri vazelinin yararlarını ve daha fazla olan zararlarını sizlere aktarmaya ve belgeler ve bilgiler ile ispatlarını sunmaya çalışacağız.

Vazelin Kullanımı: Yararları ve Zararları

Konuda Yer Alan Başlıklar

Vazelin, ham petrolün rafine edilmesinden elde edilen yarı katı bir hidrokarbon karışımıdır. Vazelin, başlangıçta çeşitli kozmetik ve ilaçlarda yalnızca küçük bir bileşen olarak kullanılırken, kuru cilt, çatlamış dudaklar, küçük kesikler ve yanıklar ve hatta makyajın çıkarılmasına yardımcı olmak için kullanılabilecek bir kişisel bakım ürünüdür. Ek olarak, suya dayanıklı özellikleri nedeniyle, vazelin, su ile ilgili aktivitelere dahil olmadan önce cildin tahriş olmasını önlemeye yardımcı olmak için de uygulanabilir.

Yararları ve Zararları

Yıllardır kişisel bakım için kullanılan bir üründür. Yoğun kıvamı vardır ve bu, cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturmaya yardımcı olarak cildin kuruluğunu tedavi etmede, kesik ve sıyrıkları korumada etkilidir. Ancak vazelin cilt tarafından iyi emilmediğinde, yüz bölgesinde kullanıldığında gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi vazelin fosil yakıtlardan elde edilir ve üretimi hava kirliliğine katkıda bulunabilir. Vazelinin cilt bakımında faydalı olduğunu, dikkatli kullanıldığı sürece söyleyebiliriz.

Vazelinin Kullanım Alanları

Birçok kişi vazelini kuru cilt, çatlamış dudaklar veya küçük kesikler ve sıyrıklar için nemlendirici olarak kullanır. Ek olarak, büyümeyi desteklemek ve daha dolgun görünmelerini sağlamak için yatmadan önce kirpiklere vazelin uygulanabilir. Bununla birlikte, bakterileri hapsedebileceği ve uygun iyileşmeyi engelleyebileceği için vazelin açık yaralarda veya yanıklarda kullanılmaması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Genel olarak, vazelin, doğru kullanıldığında birçok faydası olabilen çok yönlü ve kullanışlı bir üründür.

 Öncelikle ilk sorumuzu cevaplayalım: Vazelin Nedir?

Tamamen içeriği damıtılmış petrolden oluşan katı ve yoğun bir jeldir. İçeriğine bazı markalar ekstradan bal mumu ve ucuz mineral katkısı eklerler. SU ve Hava geçirgenliği yoktur. Yani siz yıkamadığınız sürece üzerinizde kalır.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 1

Vazelin Neden yararlı değil?

Aslında bir mineral olan vazelin içeriğini vücudumuz üretmez ve cilde sürüldüğünde bir tabaka halinde cildimizde kalır. ( emilim gerçekleşmez )

Zararları

  • Gözenekleri tıkar ( cildi oksijensiz bırakır )
  • Ayrıca, cilt yüzeyinin tozu ve kiri emmesine yani yüzde hapsetmesine neden olur.
  • Ciltte zamanla kararmalara neden olur.
  • Cildinize sürüp güneşe çıktığınızda güneşin zararlı etkileri 3-5 kat daha fazla artar.
  • Güneşe vazelin sürülüp çıkıldığında ciltte lekelenmeler oluşabilmektedir.

Petrol’ün damıtılmış hali olan  parafin ilk olarak yaralarda kullanılmaya başlanmış sonrasında son derece ucuz olduğu için diğer pek çok alanda özellikle cilt bakımında da kullanılmaya başlanmıştır.

Ancak vazalin’in kayganlaştırıcı ve kapatıcı etkileri uzun süre devam etmesi ile birlikte gerçekten yararlı olduğu sadece bir kaç alan vardır. Bunun haricinde cilt bakım ürünü olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 2
Vazalin

Vazelinin Kullanım Alanları

Vazelinin faydalarını anlatırken yararları ile birlikte zararlarından da bahsedeceğiz ki siz de bilinçli bir şekilde kullanmak istediğinizde yararları ile birlikte zararlarını da bilin.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 3
Vazalin ve bitler

Bitlerden Kurtarır – Ancak Saça Zarar verir

Vazelin, bit ve sirkeleri yok etmek için kullanılabilir. Ve gerçekten işe yarar ancak tekrarlı kullanımında saç diplerinize zarar vereceğini saçın hava almasını engelleyeceğini de belirtelim.

Bol miktarda vazalini saçınıza maske şeklinde sürdükten sonra aklaşık 30 dk beklemeniz yeterli olacaktır. Fazlası saç diplerinize de zarar verir. Sonrasında saçlarınızı doğal içerikli bir şampuan yada doğal kekik sabunu ile yıkayın. Ardından argan yağı kullanarak saçlarınızı nemlendirin.

Parfüm Kalıcılığı Sağlar / Gerçek Değil

Aslında bir şehir efsanesidir. Yağ içermeyen gerçek parfümler zaten teninizin dokusuna sinerek yayılır. Vazalin sadece teninizde yağlanma yapar ki kokuyu hapsetmez.

Dudaklara Peeling Yapar / Yanlış

Vazelini dudaklarınıza sürmek yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Bir petrol ürünü olan vazelin zamanla zararlı olacaktır. Uyguladığınız miktar ve ne sıklıkla uyguladığınız da önemli bir konudur.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 4
Vazelin Kandırmacası / Yanlış Bilgiler

Topukları Yumuşatır / Yanlış

Cilt tarafından emilmediği için aslında topukları yumuşatmaz sadece fazla yağlı bir yapıda olduğu için ve su ve hava ile geçirgenlik sağlamadığı için kalıntıları topukta kalır ve siz yumuşadığını sanırsınız.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 5

Tırnaklarınıza Bakım Yapar

Sadece çok yağlı bir merhem olduğu ve uzun süre kaldığı için tırnaklarınızda yumuşaklık hissi verir ve temizler.

Pişiği Önler / YANLIŞ

Bebekleriniz için kesinlikle kullanmayınız. Pişiği sürtmeyi engellediği için engelleyebilir ancak cildin hava almasını engellediği için daha çok zarar verir. Bebeklerinizin tenlerinde kesinlikle vazelin kullanmamalısınız.

Doğal Highlighter- Aydınlatıcıdır / DOĞRU

Highlightere etkisi yapması yani aydınlatıcı olarak kullanılması nispeten doğrudur. Kısa süreli makyaj için yardımcı olarak kullanılabilir. Fakat sonrasında çok iyi temizlenmelidir. Aksi takdirde, cildinizde lekelenmelere yol açabilir.

Küpe Takmada Yardımcı Olur / Doğru

Belki de vazelinin işe yarayan bir kaç faydasından biri. Ancak kulak deliğinizin yeni açılmamış olmasına dikkat ediniz. Açık yaralarınıza kesinlikle sürmeyiniz.

Sıkışan Çekmeceleri Açmaya Yardımcıdır

Sıklıkla motor yağı gibi kullanılabilir ki aslında aralarında çok da bir fark yoktur.

vazelin nedir - zararları ve gerçekler 6

Fermuar Sıkışmasını Önler

Yağlı bir merhem olduğu için bu tarz işlemler için kullanabilirsiniz.

Makyaj Çıkarmada Etkilidir / Yanlış

En büyük hata ve yalanlardan birisi de bu. Zaten su ve hava ile de kolay kolay temizlenmeyen vazelini yüzünüze kesinlikle sürmeyiniz. Onun yerine cildinize zarar vermeyecek makyaj temizleme kullanabilirsiniz.

Son olarak Youtuber Aras Barlas‘ın şu içeriğini paylaşmak istiyorum. Burada da Vazelin’nin zararları etkin bir şekilde anlatılmış. Zararları üzerine daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Genel olarak , Cilt bakımınızda, ve cildinizde vazelin kullanmamanız vücudunuz için daha sağlıklı olacaktır. Bunun yerine ciltteki kuruluğa örneğin başka nelerin iyi geldiğini güzelce araştırarak cildinize faydalı ürünler kullanmalısınız.

Diğer tüm yararlı ve gerçek bilgiler için cilt bakım ürünlerimize göz atabilir cilt bakım kategorimizden ilgilendiğiniz konuyu okuyabilirsiniz.

1 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

Güzelliğe ve modaya kendini adamış bir öğretmen. Doğasever, pati dostu, kedilere aşık tam bir makyajkolik :) Moda, makyaj, saç boyama, kadına dair her konuda paylaşımlarımla sizlerle olacağım :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (17)

Popüler Yorumlar
  1. Kirpiklerimi sürsem uzatır mı?

  2. Kirpiklere sürdükten sonra kaç günde etkisini görurum

Yapılan Yorumlar
  1. çok yararli bilgiler vermissiniz tesekkurler
    Aralarindan bazilarini biliyordum ama bu kadar farkli yerde kullanilmasi cok.iyi olmus:)

  2. Seyrek Kaşların gürleşmesine de etkiliymiş öylemi ?

  3. Çok iyi bilgiler oldu çok teşekkür ederim. Bide ben vazelin kaşlarin çoğalması na etkisi olduğunu duymuştum doğru mu ???

  4. Vazelin göz altina iyi geliyormu

  5. Kirpiklere sürdükten sonra kaç günde etkisini görurum

  6. bronzlasmak icin sadece vazelin sursek olurmu yani cabuk bronzlastirir mi

  7. Sexte İşe Yararmı

  8. Kirpiklerimi sürsem uzatır mı?

  9. Vazelinin sağlıklı olduğunu sanıyordum. Perrol türevi olduğunu öğrenince çok şaşırdım. Mineral içerikli olduğu için yaraları iyileştirme ve cildi nemlendirme etkisi varmış. Ancak ağır bir madde ve cilt tarafından emilmiyormuş. Cilde hiç hava aldırmaması ve gözenekleri tıkaması çok kötü. Muhtemelen sivilce oluşumuna da sebep olur bu yüzden. Bunun yerine siyah noktalar için buhar banyosu çok daha mantıklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir