Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Beslenme-Diyet

Tahin Helvası Faydaları ve Bilmeniz Gerekenler


0

Tahin Helvası Nedir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Ortadoğunun lezzetli tatlısı olan Tahin helvası, susam tohumlarının şeker, tereyağı, un, tarçın ve fındık tozu ile birleştirilmesiyle yapılır. Tahin helvası dünyanın birçok ülkesinde kış mevsiminde sıklıkla servis edilir. Bu yazımızda bu ortadoğunun lezzetli tatlısının faydalarından ve geçmişten günümüze nasıl geldiğinden bahsedeceğiz.

tahin helvası

Kim Üretmiştir?

Tahin helvası, Türkiye’de üretilen, ancak daha sonra Avrupa’ya ve Asya’nın diğer bölgelerine yayılan bir Orta Doğu şekerlemesidir. Tahin helvası sözü ilk kez, Milattan sonra 850 yılından kalma “Kitabu’t Tasavvuf” adlı eski bir Türk yemek kitabında bulunabilir. Bu yemeğin Asur İmparatorluğu döneminde Milattan önce 700 yılına kadar erken bir tarihte ortaya çıktığına inanılıyor.

Neyden Üretilir?

Tahin helvası, susam, şeker ve balın harmanlanmasıyla yapılır. Tek bir yemek olarak tüketilebileceği gibi, baklava gibi tat vermesine yardımcı olan diğer tatlılara da katılarak tüketilebilir. Karışım daha sonra yağlanmış tepsiye ince tabakalar halinde yayılır ve hiçbir şekilde yapışmaz. Bu sayede, istenen şekil ve boyutlarda kesilmeden önce 120 Santigrat derecede yaklaşık bir saat fırında bırakılır.

Faydaları Nelerdir?

-Tahin helvası kolestrol seviyenizi dengeleyebilecek sağlıklı yağlar içerir.

-Aşırı miktarda tüketilmediği takdirde kilo vermeye yardımcı olur.

-İçerdiği magnezyum sayesinde enerji verir.

-Kemik gelişiminize fayda sağlar.

-Kan şekerini düzenler.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ayrıca Tahin iyi bir kalsiyum, demir ve protein kaynağıdır. Ayrıca tiamin (B 1), riboflavin (B 2) niasin (B 3), piridoksin (B 6), folatlar, pantotenik asit ve biyotin gibi B vitamini grubu vitaminler açısından da zengindir. Tahin helvaları, kalbimize de fayda sağlayan potasyumla doludur. Bir araştırmaya göre günde 25 gram ve biraz üstü tahin helva yiyenlerde kolestrol seviyelerinin düştüğü ve kalp hastalığı riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. Her gün iki porsiyon (50 gr) yiyen bir insanda kötü LDL kolestrolünün, statin ilaçların düşürebildiği kadar azaldığı gözlemlenmiştir. Tahin helva artan yaşam süreleri ile bağdaştırılmaktadır. Bunların yanı sıra helva hayvansal yağlar kullanılmadan yapılırsa hayvansal gıdaları tüketmeyen veganların da yiyebileceği yüksek proteinli bir yiyecektir. [1]

Zararları Nelerdir?

Çok fazla tahin helvası yemek kilo almanıza neden olur ve yüksek kalorili bir beslenme şekli başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıcı aşırı tüketim kalp hastalığı ve diyabet riskinin artmasına da neden olabilir.

Evde Tahin Nasıl Yapabilirim?

Aşağıdaki basit adımları izleyerek evinizde kendi Tahininizi yapabilirsiniz:

– Susam tohumlarını yaklaşık iki saat suda bekletin.

– Bir macun oluşturmak için ıslatılmış tohumları şeker ve bal ile birleştirin.

– Tereyağı veya sıvı yağ ile yağladığınz tavaya karışımı dökün.

– Fırına vermeden önce gerektiğinde 20 dakikada bir tavadaki karışımı karıştırın. Tavadaki karışımı bir saat boyunca 120 Santigrat derecede fırına verin. Piştikten sonra hala sıcakken helvayı büyük parçalara ayırmayı unutmayın! İstenilen şekil ve boyutlarda kesmeden önce tamamen soğumaya bırakın. 

Not: Tahini pişirmek istemiyorsanız fırına dayanıklı bir kaba koyup ve üzerine biraz fıstık ezmesi sürebilirsiniz.

Nasıl Saklanmalı?

Tahin helvanızı saklamanın en iyi yolu, nem ve hava geçirmez bir kapta saklamaktır. Bu, tahin helvanızın taze kalmasına yardımcı olup ve kurumasını önlemenin yanı sıra, tahin helvanıza bakteri veya nemin girmesini de önler.

Kaç Kaloridir?

Ortalama 100 gram porsiyon Tahin Helvası 400 kaloridir tabii ki bu oran kullandığınız markadan markaya göre değişebilir. Aşırı tüketilmesi durumunda ideal vücut kilonuzun artmasına, diyabet ve kalp hastalığına neden olabilir.

Diyet yaparken Tüketilebilir mi?

Evet! Tahin Helvası gluten ve süt içermez, bu da onu alerjisi veya diyet kısıtlamaları olanlar için mükemmel bir yemek seçeneği haline getirir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir