Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Düğün Hazırlıkları

Kolay ve Hızlı Nikah için Gerekenleri 7 Adımda Topladık


0

Güncelleme: 16.05.2021 tarihinde yani bugün yapılan açıklamaya göre sadece resmi nikahlar kabul edilmekte. Düğünlü eğlenceli nikahlar ise 1 Hazarin 2021’e kadar yasak. Sonrasında ne olacağı yani düğünlerin yapılıp yapılamayacağı henüz belirli değil.

Henüz evleneli bir seneyi yeni geçmiş bir kadın olarak sizlere nikah için gerekenler hakkında bir liste hazırlayarak bilgi vermek istedim. Geçen sene tatlı bir heyecan olarak anılarda kalan evlilik sürecimi ve nikah için gerekli olan tüm belge, evrak, test ve tahlil raporlarını başlıklar altında toplayarak anlatmaya çalıştım. Tüm süreç aslında çok basit ama en önemli şey sağlık raporu ( kayıtlı olduğunuz aile hekimi vermesi gerekiyor ) ve belediye’den alacağınız evraklar. Bu arada nikah sürecinin maliyetlerine de ayrıca değinmeye çalışacağım.

Öncelikle siz de benim gibi memur bir kadın ya da özel sektörde çalışan bir kadınsanız ve eşiniz ile eşinizin bulunduğu ( tam tersi de geçerli olabilir ) yere yerleşmek istiyorsanız eş durumu ile bunu gerçekleştirebilir ve bu nedenle de nikahınızı önceden ( düğünden önce ) yapmanız gerekliliği doğa bilir. Ben dahil pek çok kişinin bu şekilde evlendiğini biliyorum. Eş durumu tayini ile ilgili konu ayrı bir süreç onu ayrıntılı olarak tekrarında size anlatırım. Şimdi gelelim en az düğün masrafları kadar önemli olan evlilikte nikah sürecine ve gerekli evraklara.

nikah için gerekenler
Nikah için Gerekenler

Başvuru Nasıl Yapılır?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Evlenmeye karar verenler için resmi nikah işlemleri yapılması gereken işlemlerin en başında gelmektedir. Nikah için nereden randevu alınması gerektiği, nereye başvuru yapılması gerektiği ve gerekli başvurun nasıl yapılacağına dair bir çok konu hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Evlenmeye karar veren çiftlerin nikah işlemleri için başvuru yapacağı yer evlendirme dairesidir. Evlendirme daireleri nikahın kıyılacağı yerin belediyesine bağlıdır. Eşler farklı yerlerde ikamet etseler bile bulundukları belediyelere bağlı evlendirme dairelerine ayrı ayrı başvuruda bulunarak nikah işlemlerini başlatabilirler. Daha sonra çiftlerin dosyaları nikahın kıyılacak olduğu evlendirme dairesine gönderilir. Yalnız farklı yerlerde ikamet eden çiftlerin aynı evlenme dairesinde nikahlarının kıyılabilmesi için noterden vekaletname almaları da gerekmektedir.

Toplam Ne Kadar Para Harcadık – Maliyeti ne oldu?

Nikah salonu tarihi maliyet için önemli. Her belediye kapasite ve doluluk oranına göre farklı fiyatlar vermekte biz geçen sene Temmuz ayında 95 tl belediye’ye para ödedik. Tüm masrafımız buydu. Bu masrafları içerisinde aile cüzdanı da geçerli. Bunun haricinde rapor ve tahlil devlet hastanelerinde yaptığımız için ( Verem dahil ) Hiç para ödemedik. Fotoğraflar için vesikalık 30 tl para ödedik yani toplamda Tüm nikah masrafımız 125 tl oldu.

Nikah için Gerekenler Gerekli Belgeler  –  Evraklar

Nikah işlemlerini başlatmak isteyen çiftler gerekli şartları karşılamaları halinde kendilerinden bir takım belge ve evrak istenmektedir. Eğer bağlı bulunduğunuz belediye e-devlet sistemine entegre ise nikah için istenecek belgelerin çoğu bu sistem üzerinden elde edilebiliyor. E-devlet sistemine henüz dahil olmamış belediyeler nikah işlemlerini başlatmak için evlenecek çiftlerden gerekli olan belge ve evrakları elden istemektedir. Nikah işlemleri için gerekli olan evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya yeni kimlik kartı ( fotoğraflı olması gerekiyor)
  • Nüfus cüzdanı veya yeni kimlik kartı fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Evlenme beyannamesi
  • İkametgah belgesi
  • Nüfus kayıt örneği
  • Evlenme ehliyet belgesi
  • Vesikalık fotoğraf ( 6 adet olmalı)

Eğer yabancı uyruklu bir kişi ile nikah kıymak istiyorsanız bu belgelere ek olarak bazı evrakları da başvuru için istiyorlar.

  • Vatandaşı olduğu devlet temsilciliğinden düzenlenerek alınmış evlenme ehliyet belgesi
  • Noterden tasdik edilmiş tercümesi ile birlikte pasaport
  • Doğum belgesi
kolay ve hızlı nikah için gerekenleri 7 adımda topladık 1
Nikah için Gerekenler ve kan testi

Gerekli Kan Testleri

Nikah işlemlerini başlatmak isteyen evlenecek çiftlerden evlendirme dairelerin isteği ve sağlık raporu içerisinde yer alması gereken önemli bir bölüm de çiftlerin kan testleridir. Evlenmeleri açısından kan ile ilgili herhangi bir olumsuz bir durumun olup olmadığı, sağlık açısından sorun teşkil edip etmediği yapılacak bu kan testleri ile belirlenmektedir. Yapılan kan testleriyle hem çiftlerin kan grupları belirleniyor hem de bir takım hastalıkların var olup olmadığına bakılıyor. Bu hastalıklar frengi, hepatit ve AİDS gibi hastalıklardan oluşuyor. Aynı zamanda yapılan kan testleri sonucu evlenecek çiftlerin kan uyuşmazlıklarına bakılıyor. Ortaya çıkabilecek olası bir kan uyuşmazlığında çocuk sahibi olma konusunda çiftler bilgilendirilmiş oluyor. Hamilelik öncesinde çiftlerin ne gibi önlemler alması gerektiği, ne tür problemlerle karşılaşılabileceği gibi konular kan testlerini yapılmasının önemini ortaya koyuyor.

kolay ve hızlı nikah için gerekenleri 7 adımda topladık 2
Nikah için Gerekenler ve evlilik için tahlil sonuçları

Gerekli Tahliller

Evlenmeye karar veren ve nikah işlemlerini başlatmak isteyen çiftlerden sağlık raporu içerisinde bir takım tahliller istenmektedir. Bu tahliller çiftlerin evlenmelerine sağlık açısından herhangi bir engelin olup olmadığını belirlemek açısından önemlidir. Bu tahlillerin bir diğer önem arz ettiği nokta ise riskler öncesi alınacak önlemler hakkında farkındalık sağlamasıdır. Nikah başvuru işlemleri sırasında evlenme dairelerinin sağlık raporunda içerisine istediği tahliller şunlardır:

  • Kan grubu tahlili
  • HIV tahlili
  • Hepatit B tahlili
  • VDRL tahlili
  • HCV tahlili

Sağlık Raporu

Nikah işlemleri için sağlık raporu alınması kanunlarda belirtilerek zorunlu hale getirilmiştir. Evlenmeye karar vererek nikah işlemlerini başlatmak isteyen her çiften bulunduğunuz belediyeye bağlı evlendirme daireleri sağlık raporunu istemektedir. Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporu bir çok farklı sağlık kurumundan alınabilmektedir. Sağlık raporu alabileceğiniz sağlık kuruluşları şunlardır:

  • Devlet Hastaneleri
  • Özel Hastaneler
  • Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri
  • Sağlık Ocakları

Yukarıda belirtilen sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarının aile hekimi tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer devlet hastanelerinden sağlık raporu almak isterseniz bu hizmet karşılığında herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Tamamen ücretsiz. Nikah işlemleri için alacağınız sağlık raporu içerisinde şunlar yer almaktadır:

  • Kan grubu testi
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların testi
  • Akdeniz anemisi testi
  • Hepatit B testi
  • Hepatit C testi

Nikah için Gerekenler ve 2020’de değişiklik süreci

Şu anda nikah işlemleri için yukarıda belirtilen durumlarda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Birçok belediyeden nikah için gün alabilirsiniz. Yalnız tüm dünyanın etkisi altında olduğu yeni tip korona virüsü (covid19) salgını nedeniyle sadece salgınla mücadele tedbirlerine uyulması şartı ile nikah işlemleri gerçekleştirebilmek mümkün. Salgın öncesindeki gibi kalabalık nikah törenleri ise pek mümkün değil.

Ben evleneli biraz vakit geçtiğinden nikah için gerekli belgeler konusunda herhangi bir değişiklik var mı diye sizin için tekrar araştırdım ki sonradan bir sürprizle karşılaşmayın.

3 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

2010 Yılında Türkiye'nin moda kadın blog sitesinde oldukça etkili bir internet yayını olmasına katkı sağlamıştır. Bakımlı Kadın 10 senelik kadın içerikli internet yayıncılığı alanında günümüzde güncel kalabilen sayılı kadın sitelerinden biridir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir