Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. İlaç-Vitamin-Takviyeler

H vitamini / Biyotin Hangi Besinlerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?


1

Daha çok biyotin olarak bilinen H vitamini, B kompleks vitamin grubunun bir parçasıdır. Tüm B vitaminleri vücudun gıdaları (karbonhidratları) enerji üretmek için kullanılan yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur. Genellikle B kompleks vitaminleri olarak adlandırılan bu B vitaminleri ayrıca vücudun yağları ve proteini metabolize etmesine yardımcı olur. B kompleks vitaminleri sağlıklı cilt, saç, gözler ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar.

Vücudunuzun karbonhidratları, yağları ve amino asitleri, proteinin yapıtaşlarını metabolize etmesi için biyotine ihtiyacı var. Biotin saç ve tırnakları güçlendirmek için sıklıkla önerilmektedir ve saç ve cilt için birçok kozmetik ürününde bulunur.

Tüm B vitaminleri gibi, suda çözünür bu da vücudun onu saklamadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bağırsaktaki bakteriler H vitamini yapabilir. Ayrıca az miktarda vitamin h içeren gıdalarda mevcuttur. Biotin ayrıca normal embriyonik gelişim için önemlidir ve hamilelik sırasında kritik bir besin maddesidir.

H vitamini Eksikliği

Konuda Yer Alan Başlıklar

H vitamini eksikliği nadirdir. Belirtiler arasında saç dökülmesi, kuru pul pul dökülen cilt, ağız köşelerinde çatlama (cheilitis), mor, şişmiş ve ağrılı dil (glossit), kuru gözler, iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon vardır. Parenteral nütrisyonda olan -intravenöz verilen- antiseizür ilaç veya uzun süre antibiyotik alanların ve Crohn hastalığı gibi besin maddelerini emmeyi zorlaştıran rahatsızlığı bulunanların biyotin eksikliği bulunabilir.

Biotin’i değerlendiren iyi kalitede çalışma yoktur. Önerilen kullanımlarının çoğu, zayıf kanıtlara veya vaka raporlarına dayanmaktadır:

Saç ve Tırnak Sorunları

Çok zayıf kanıtlar, H vitamini takviyelerinin ince, ayrık veya kırılgan ayak ve tırnakları ve saçları iyileştirebileceğini göstermektedir. Çinko ve topikal klobetasol propiyonat ile birleştirilen biotin, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde alopesi areata ile savaşmak için kullanılmıştır.

Cradle Cap (Seboreik Dermatit)

Yeterli biyotin sahibi olmayan bebekler genellikle bu pullu kafa derisi durumunu geliştirir. Emziriyorsanız herhangi bir vitamin, bitki veya takviye almadan önce doktorunuza daima danışın.

Şeker hastalığı

Ön araştırmalar, biyotin ve krom kombinasyonunun tip 2 diyabetli bazı kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir, ancak tek başına biyotin aynı etkiye sahip görünmemektedir. Biotin’in faydası olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Periferik nöropati

H vitamini takviyelerinin, bu durumu diyabet veya böbrek yetmezliği için devam eden diyalizden gelişen bazı insanlar için periferik nöropati semptomlarını iyileştirdiği bildirilmiştir. Periferik nöropati ayaklarda, ellerde, bacaklarda veya kollarda oluşan sinir hasarıdır. Uyuşukluk, karıncalanma, yanma, ağrı, kas güçsüzlüğü ve yürüme zorluğu gibi bazı belirtilerdir. Ancak, biotin’in periferik nöropatiyi tedavi etmeye gerçekten yardımcı olup olmadığını değerlendiren herhangi bir çalışma yoktur.

h vitamini / biyotin
H vitamini / Biyotin Kaynak: alamy.com

H Vitamini Kaynakları

  • Maya
  • Pişmiş yumurtalar ve özellikle yumurta sarısı
  • Sardalye
  • Çerezler (badem, yer fıstığı, ceviz, fındık) ve fındık ezmesi
  • Soya fasulyesi
  • Diğer baklagiller (fasulye, bezelye)
  • Kepekli tahıllar
  • Karnabahar
  • Muz
  • Mantarlar

Çiğ yumurta beyazları, vücudun biyotin emilimini engelleyen Avidin adlı bir protein içerir. Gıda işleme teknikleri h vitaminini parçalayabilir buna göre yukarıda listelenen yiyeceklerin daha az işlenmiş versiyonları daha fazla biotin içerir.

Mevcut Formlar

H vitamini multivitaminlerde ve B vitamini komplekslerinde ve bireysel takviyeler halinde bulunur. Standart preparatlar 10 mcg, 50 mcg ve 100 mcg tabletlerde bulunur ve basit bir biyotin veya bira mayası içeren bir kompleks içerir.

Biyotin Nasıl Alınmalı

Tüm takviyelerde olduğu gibi, çocuklara H vitamini vermeden önce sağlık kuruluşu ile görüşün. Ulusal Bilimler Akademisine göre, yiyeceklerden h- vitamini için günlük yeterli alımlar aşağıda listelenmiştir.

Pediatrik

  • Bebekler doğum- 6 ay: 5mcg
  • Bebekler 7-12 ay: 6mcg
  • 1-3 yaş arası çocuklar: 8mcg
  • 4-8 yaş arası çocuklar: 12mcg
  • 9- 13 yaş arası çocuklar: 20mcg
  • Ergenler 14- 18 yaş: 25mcg

Yetişkin

  • 19 yaş ve üstü: 30mcg
  • Hamile kadınlar: 30mcg
  • Emziren kadınlar: 35mcg

Önlemler

Yan etki potansiyeli ve ilaçlar ile etkileşime girme olasılığı nedeniyle, yalnızca takviye edilebilir bir sağlık hizmeti sağlayıcısının gözetimi altında diyet takviyeleri almalısınız.

Bununla birlikte, H vitamini, yüksek dozlarda bile yan etkiler ile ilişkilendirilmemiştir ve toksik olmadığı düşünülmektedir.

Muhtemel Etkileşimler

Biotin’in herhangi bir ilaçla etkileşime girdiğine dair kanıt olmamasına rağmen, biyotin seviyelerini azaltabilecek bazı ilaçlar vardır. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmadan önce H vitamini kullanmamalısınız.

Antibiyotikler: Uzun süreli antibiyotik kullanımı, H vitamini üreten bağırsaktaki bakterileri yok ederek biyotin seviyelerini düşürebilir.

Antiseizasyon İlaçlar: Uzun süre antiseizasyon veya antikonvülsan ilaçlar almak, vücuttaki h vitamini seviyelerini düşürebilir. Valproik asit, biyotin takviyeleriyle iyileşebilecek biyotinidaz eksikliğine neden olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın. Antikonvülsan ilaçlar şunlardır:

  • Karbamazepin (Carbatrol)
  • Fenobarbital
  • Fenitoin (Dilantin)
  • Primidon (Mysoline)

Doktorlarımızın yazdığı diğer tüm vitamin, ilaç ve takviye yazılarına ilgili kategoriden ulaşabilirsiniz.

2010 Yılında Türkiye'nin moda kadın blog sitesinde oldukça etkili bir internet yayını olmasına katkı sağlamıştır. Bakımlı Kadın 10 senelik kadın içerikli internet yayıncılığı alanında günümüzde güncel kalabilen sayılı kadın sitelerinden biridir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Biotini duymuştum ama h vitamini olarak da bilindiğini bilmiyordum. Bazı bazı kas ağrılarım olur ayrıca saç dökülmesi yada saçlarımda kepek oluşumu problemide yaşıyorum. Acaba eksikliğim var mı diye düşünmeme sebep oldu. Bir süre burada yazan mayalı besinler muz havuç yumurta sarısı vs tüketip değişiklik var mı bakmalıyım. Olmazsa doktora gitmekte fayda var. Yazı için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir