Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Dövme-Tattoo Modelleri

Dövme Bakımı Nasıl Yapılmalı?


1

Dövmenin yapım süreci kadar dövme bakımı ve süreci de önemli. Bakımı yanlış yapılmış dövmelerde estetik olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Bugün bu içerikte dövme bakımının nasıl yapılması gerektiğini, tecrübelerime dayanarak anlatacağım.

dövme bakımı
Dövme Bakımı nasıl olmalı hakkında genel bilgiler

En güzel yazılı dövme modelleri ve anlamları için ilgili konumuzu okuyabilirsiniz.

Dövme Bakımının Temel Aşamaları Nelerdir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Vücuda yeni işlenen bir dövmenin bakımı, dövme bittiği anda başlar. İlk bakım dövme sanatçısı tarafından yapılır. Daha sonraki süreç için ise pek çok fikir ayrılığı vardır. Dövme sanatçılarının çoğu farklı yöntemlerle bakım yapmayı tavsiye eder. Yine de bu bakımların temel bir planı vardır. Dövme yaptırdıktan sonra, iyileşme süreci boyunca yapılması gerekenler şunlardır:

        Dövme Yapılan Bölgenin Sterilize Edilmesi

Dövme, vücutta tahribat oluşturarak kalıcı bir iz bırakma işlemidir. Bu sebeple yapım aşamasından sonra dövmeniz açık bir yaradır. İltihaplanması durumunda en iyi ihtimalle görsel olarak çirkinleşebilir. En kötü ihtimalde ise uzuv ampütasyonları vardır. Bu sebeple dövme sanatçıları, işleri biter bitmez yaptıkları dövmeyi bir fısfıs uygulayarak silerler. Bu fısfıs genel olarak anti bakteriyel sabun ve su karışımı içerir.

dövme bakımı nasıl yapılmalı? 1

        Dövme Yapılan Bölgenin Nemlendirilmesi

Dövme, nemli kalmadığı zaman çatlama yapabilir. Dövmenin en önemli püf noktası kabuklarının çatlamaması ve soyulmamasıdır. Bu sebeple çeşitli kremler yardımıyla bölge nemlendirilir. Bu işlem, dövme stüdyolarında genellikle vazelin ile yapılır.

       Dövme Yapılan Bölgenin Bir Araçla Örtülmesi

Bu adımda henüz çok taze olan yaranın üstü kapatılır. Dövme stüdyosundan ayrılıp eve ulaşana kadar yaranın kapalı kalması önerilir. Toz, ince partiküller gibi iltihaba sebep olabilecek maddeleri engellemek amacıyla kullanılır. Ayrıca dövme yapılan bölge bir kıyafetin altında kalıyorsa direkt temas kaşıntıya ve ağrıya sebep olabilir. Dövmenin kapatılması bu durumu engeller.

Bu bakım, dövme stüdyosundan ayrılmadan önce kişiye uygulanır. Dövme yapılan bölgenin kapatılması ise opsiyoneldir ve tüm dövme sanatçıları bunu tavsiye etmez. Bazı sanatçılar uygulamaz, bazı sanatçılar ise belirli sürelerde uygulanmasını tavsiye edebilir.

Dövmeciden ayrıldıktan sonra ise dövmenizin güzel iyileşmesi için bazı sorumluluklarınız olacaktır.

Evde Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde dövme bakımı, dövmenin yapıldığı bölgeye, dövme yapılan mevsime ve dövmecinizin tavsiyesine göre değişebilir. Dövmenin genel ihtiyacı temizlik ve nemdir. Aynı zamanda dövmenin kabukları soyulmamalıdır. Kabuğu soyulan kısımlarda renk soluk hale gelir. Kabukların kendi kendine düşmesi gerekir. Dövmeyi tahriş etmemeye özen göstermek çok önemlidir.

El Bölgesindeki Dövmenin Bakımı Nasıl Yapılır?

El dövmeleri, bakımı en zahmetli dövmelerdendir. Bakımı mükemmel yapılmış dahi olsa akma yapabilir ve birkaç seans daha isteyebilir. El dövmelerine bakmanın birkaç püf noktası vardır.

  1. Ellerinizi ilk hafta suya sokmamalısınız.
  2. Dövmenizi nazikçe nemlendirmelisiniz.
  3. Kabukları asla soymamalısınız.
  4. Dövme iyileştikten sonra dövme sanatçınızı arayıp bir seans daha gerekip gerekmediğini sormalısınız.

El dövmeleri, yaz aylarında yaptırılmamalı. Mümkünse güneş olmayan ve terleme olmayacak bir mevsimde yaptırılmalıdır.

Vücuttaki Dövmenin Bakımı Nasıl Yapılır?

Vücut dövmeleri, el ve ağız içi gibi bölgelerden daha kolay iyileşir ve daha az zahmetlidir. Vücut dövmelerinin bakımı, dövmecinizin tavsiyelerine göre şekillenir fakat bazı genel hatları vardır.

Dövme sanatçısı, dövmenin üzerini bir aletle (streç film, büyük boy su geçirmez yara bantları vb.) örtmüşse dövmenin üstü açılmalıdır. Dövmeciniz kapalı kalmasını tavsiye ettiyse aç – nemlendir – kapat döngüsünü dövmeniz iyileşene kadar tekrarlamalısınız.

Aç – nemlendir – kapat döngüsündeki en önemli şey ise nemlendirmek. Kişisel tecrübelerime göre bu konuda en iyi işi çıkaran krem vazelin. Vazelin deri tarafından emilmediği için uzun süre dövmeyi korur ve dövmenin üstünü örtmeye gerek kalmaz. Aynı zamanda oldukça yağlı bir ürün olduğu için dövmeyi uzun süre nemli tutar. Yine de Bepanthol gibi besleyici kremler de kullanılabilir. Bu kremler bazı kişilerin dövmelerinde solmaya sebep olabilir. Vazelinde ise böyle bir problem yaşanmaz.

Dövme iyileşene kadar bölgeye su değmemesi de önemlidir. İlk iki gün duş alınmaması tavsiye edilebilir. Daha sonraki dönemde ise dövmenin üzerine kalın bir katman vazelin sürerek duşa girilebilir. Bu sayede su, dövmenize temas etmeyecektir. Duş esnasında bu bölge keselenmemeli ve sabunlanmamalıdır.

Günde bir ya da iki kere dövmeyi sterilize etmek önerilir. Fakat bu bir mecburiyet değildir. Kendi dövmelerimde bu tavsiyeyi uygulamamama rağmen herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Yaz aylarında yapılan dövmeler için ise bu tavsiye uygulanmalıdır. Dezenfektan karışımını Activex ve su ile elde edebilirsiniz. Yıkama sırasında dövmeye asla baskı uygulanmamalıdır. Bu işlem, kabuklanma başladıktan sonra sonlandırılmalıdır.

Dövme Kaç Günde İyileşir?

Dövmenin iyileşme süresi kişiden kişiye değişir.

Genel ortalama ise on beş gün ile bir ay arasıdır.

Bakımın düzgün yapılması, kişinin vitamin ve mineral değerleri dövmenin iyileşme süresini etkileyecektir. Nemlendirme ve sudan koruma bakımına dövmede hiç kabuk kalmayana kadar devam edilmelidir. Dövme kurudukça krem sürülmelidir. Gün içerisinde belirli bir sayısı yoktur.

2 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

Merhaba! Eskişehir'de yaşıyorum. Çocukluğumdan beri saç boyalarına, dövmelere ve piercinlere ilgiliyim. Benim gibi, saçlarını rengarenk boyamak isteyen insanlara, kendimce yardımcı oluyorum :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 28 Ocak 2022

    Dövmeli biri lanetlidir. Ayrıca sağlığa zararlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir