Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. Güzellik

Retinol Nedir ve Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?


0

Retinol yaşlanma etkilerinin en temel nedenlerinden birisi olan UVA ve UVB ışınlarının ciltte meydana getirdiği hasarları azaltmak ve gözle görülür bir iyileşme sunmak için tercih edilen değerli cilt bakım bileşenlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Ciltte zamanla meydana gelen ince çizgiler, kırışıklıklar, cilt tonu düzensizlikleri ve lekelenmeler gibi pek çok temel görünüm sorununu azaltmak için tercih edilen formüller içerisinde Retinol en çok kullanılan bileşenlerden birisi olarak dikkat çekiyor. 25 yılı aşkın süredir devam ettirdiği klinik çalışmaları ile cilt bakım rutinleri için değerli formüller sunan SkinCeuticals, Retinol kremleri bakım rutinlerinin vazgeçilmez destekçileri arasında yer alıyor.

retinol nedir ve ne i̇şe yarar? nasıl kullanılır?

Retinol Nedir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Cilt bakım rutinlerinde sıkça karşılaşılan bu bileşenin yakından tanınması, ürünlerin daha doğru seçilmesine yardımcı olur. Bu noktada en sık sorulan sorulardan birisi olan “retinol nedir?” sorusuna bir tür retinoid yani A vitamininden elde edilen bileşenlerdir şeklinde yanıt verilebilir. Bir bakıma A vitaminin sentetik bir türevi olduğu da söylenebilir A vitamini ailesinin bir üyesi olan ve a1 vitamini olarak da adlandırılan retinol, çok görevli bir cilt bakım bileşeni olarak ifade edilir.

A vitamini eksikliğini tedavi etmek için de kullanılabilen retinol oral, enjeksiyon ya da topikal uygulama ile alınabilir. Cilt bakım rutinlerinde topikal olarak kullanılan retinolün cilt üzerindeki değerli etkileri bu bileşenin ürünlerde çok fazla tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alır. Bu kadar yaygın kullanımının olması “retinol ne işe yarar?” sorusunun gündeme gelmesine neden olur. “Retinol ne işe yarar?” sorusunun yanıtı çok fonksiyonlu bir bileşen olduğunu söyleyerek verilebilir ancak fonksiyonların bilinmesi cilt bakım rutini oluşturma sürecinde önemlidir.

Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol cildi sivilcelerden güneş hasarına kadar pek çok farklı cilt sorununda koruyan bir bileşendir. Akne tedavisi, yaşlanma karşıtı bakım uygulamaları, güneş hasarı, ince çizgiler ve kırışıklıklar söz konusu olduğunda retinol ön olana çıkana bileşenler arasında yer alır.

Akne

Akne yaygın ve kronik bir cilt sorunudur. Ölü deri hücreleri ve bezlerdeki yağlar kıl köklerini bloke eder. Bakterilerin bloke edilmiş yani tıkanmış gözenekleri istila etmesi sonucunda iltihaplanma, siyah nokta, beyaz nokta, sivilce ya da kist oluşumları meydana gelebilir.

Retinol ciltte hücre birikimini azaltır ve bu özelliği ile ciltteki gözeneklerin temiz kalmasına yardımcı olur. Gözeneklerin kontrolsüz ya da cildin zarar görmesine neden olabilecek şekilde açılmasına neden olan cilt soyulmalarını azaltabilir. Bu sayede cildin savunmasız kalması ve iltihaplanması da engellenebilir. Yapılan klinik çalışmalar topikal retinoidlerin akneyi güvenli ve etkili bir şekilde tedavi ettiğini göstermektedir.

Güneş Hasarı

“Retinol ne işe yarar?” sorusuna verilen ilk cevaplar arasında en çok dikkat çeken epidermisin yenilenme döngüsünü desteklemesidir. Bu da güneş ışınlarına bağlı meydana gelen cilt lekelenmelerinin daha hızlı düzelmesini sağlamak açısından oldukça değerli bir etki olarak kabul edilir. Güneş hasarına bağlı meydana gelen hiperpigmentasyon, kırışıklıklar ve ince çizgiler için bir bakım rutini oluşturulurken retinol içerikli ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.

Retinol cildi güçlendirerek daha fazla çevresel hasara karşı korumaya yardımcı olur. Ancak retinol kullanımında cildin en üst tabakasının incelebileceği ve güneşe karşı hassasiyetin artabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle retinol içeren ürünlerin kullanımı ile birlikte güneş koruyucu ürünlerin de cilt bakım rutinine dahil edilmesi önerilir.

Yaşlanma Etkileri

Cilt yaşlanması hem zamanın hem de çevresel faktörlerin etkisi ile gerçekleşir. Yaş alma, ultraviyole ışınlara maruz kalma, hava kirliliği, sigara kullanımı gibi pek çok faktör cildin elastikiyetinin azalmasına ve cildin epidermis tabakasının daha az su tutmasına neden olabilir. Bu durumların gerçekleşmesi soncunda ise ince çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir.

Epidermisin temel yapısal özelliği en alt katmanda üretilen hücrelerin doğal bir döngü içerisinde yukarı taşınması ve ömrünü tamamladıktan sonra da dökülmesidir. Bu döngü cildin yenilenmesi açısından çok değerlidir. Ancak yaşlanma ile birlikte bu döngü de yavaşlamaya başlar. Hem yeni hücrelerin geç taşınması hem de ömrünü tamamlayan hücrelerin epidermisin en üst tabakasında daha uzun süre kalması ten renginin matlaşmasına neden olabilir. Bu süreçte ince çizgilerin ve kırışıkların arttığı da gözlemlenebilir. Retinol epidermisin döngüsünün hızlanmasına yardımcı olur. Bu hızlanma etkisi ile birlikte daha parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkündür. Retinol ayrıca cildin derinlerine ulaştığı zaman sahip olduğu hızlandırıcı yenileme etkisi ile kolajen üretimini teşvik eder ve cildin dolgunlaşmasına yardımcı olur.

Nem Dengesi

Retinol kullanımı dolaylı olarak cildin nem dengesini iyileştirmeye yardımcı olur. Ölü cilt hücrelerinin cildin en üst katmanında birikmesi cildin kurulaşmasına neden olabilir. Retinol yardımı ile ölü hücrelerin yerine yeni hücrelerin daha hızlı gelmesini sağlamak ve ölü hücrelerin dökülmesini hızlandırmak cildin daha nemli olmasına katkıda bulunur.

Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol ne işe yarar?” sorusunun cevabı ile birlikte bu bileşenin cilt bakım rutinlerine eklenmesi gerekliliği daha da belirginleşiyor. Bu belirginlik ile birlikte “retinol nasıl kullanılır?” ya da “retinol krem nasıl kullanılır?” soruları gündeme geliyor. Retinol güneş hasarına karşı koruyucu olsa da cildin güneşe karşı daha savunmasız kalmasına neden olabileceği için gece bakım rutinlerinde retinol kullanımının tercih edilmesi öneriliyor. Retinol cilt bakım rutinlerine krem ya da serum formları ile eklenebiliyor. Bu da “retinol krem nedir?”, “retinol serum nedir?” ve “retinol serum ne işe yarar?” sorularının gündeme gelmesine neden oluyor.

Krem ya da serum formunda sunulan retinol içerikli ürünlerin temel etkileri değişmiyor. Güneş hasarına bağlı meydana gelen cilt sorunları, yaşlanma etkileri ve akne sorunları özelinde sonuç almak adına retinol krem ya da serum kullanımı yapılabiliyor. Doğru ve etkili bir bakım rutini oluşturabilmek için krem ya da serum içeriğinde bulunan diğer bileşenlere göre kullanım şeklinin belirlenmesi gerekiyor.

Yatıştırıcı etkisi de olan SkinCeuticals Retinol 0.3 krem gece cilt bakım rutinine eklenerek kullanılması önerilen ürünler arasında yer alıyor. Cilt temizleme ve tonikleme işlemlerinden sonra bezelye tanesi büyüklüğünde retinol kremin, göz çevresinden kaçınarak cilde uygulanması gerekir. Uygulama esnasında cilde masaj yapılması daha etkili sonuç alınması açısından önemlidir. Retinol krem uygulamasından sonra uygulanacak diğer cilt bakım ürünlerine geçmeden önce retinol kremin cilt tarafından emilmesine izin vermek için beklenmesi tavsiye edilir.

Retinol Krem; Retinol 0.3 Ne İşe Yarar Ve Nasıl Kullanılır?

SkinCeuticals Retinol 0.3 cildin canlı görünümü geri kazandırma, gözenekli görünümü azaltma, cilt tonu eşitsizliklerini dengeleme, ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltma gibi etkileri ile ön plana çıkan değerli bir formüle sahiptir. Güneş hasarına, yaşlanmaya ya da cilt tipine bağlı meydana gelen sorunların azaltılmasında etkili olan SkinCeuticals Retinol 0.3 içeriğinde bulunan yatıştırıcı kompleks sayesinde ciltte meydana gelen kızarıklıkların da azaltılmasına yardımcı olurken, cildin canlı görünümünü destekler. “SkinCeuticals Retinol krem nasıl kullanılır? sorusunun yanıtı formülasyonun ilk kez kullanılıp kullanılmadığına göre değişiklik gösterir.

Ürünün gece bakım rutinine ilk kez eklenmesi halinde haftada birkaç gün kullanılarak cilt üzerindeki değişimlerin gözlemlenmesi önerilir. Gece rutinlerinde kullanılan Retinol 0.3 sonrasında gündüz bakım rutinine güneş koruyucu ürünlerin eklenmesi önerilir.

1 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir