Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. E-ticaret siteleri

Tuz Çeşitleri ve Yararları


0

Tuz, insan bedeninin fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli olan besin maddelerinden bir tanesidir. Doğada kendiliğinden bulunan basit bir kimyasal bileşikten oluşur. İnsan tarihine baktığımızda gıdaları korumak için etkin bir şekilde kullanıldığı görülebilir.

İnsan bedeninde protein, yağ, karbonhidratlar, su, kalsiyum, fosfor, sodyum, klorür, potasyum, kükürt ve magnezyum bulunur. Bedenin elektrolit dengesini sağlaması için sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyum gibi iyonlar etkin rol oynar. Bu iyonların belirlenen oranlardan az ya da çok olması çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu iyonlardan sodyum ve klorür tuzda bol miktarda bulunur. Çeşitli nedenlerden dolayı vücutta azalan bu bahsi geçen iyonlar azabiliyor ve tuz tüketerek vücuda alımı sağlanabiliyor. İnsan sağlığına katkısı dışında çeşitli alanlarda malzeme olarak da kullanılıyor. Bu durumu bir deyimle özetlemek gerekirse de “hayatın tadı tuzu” olmalı, diyebiliriz.

Tuzun kullanıldığı alan kadar çeşitleri de fazladır. Tuz çeşitleri, içeriklerine göre isimlere ayrılır.

Tuz Çeşitleri Nelerdir?

Konuda Yer Alan Başlıklar

Yüzümüzü Dünya kaynaklarına çevirdiğimizde maden, göl ve deniz gibi noktalardan çeşitli yöntemler kullanılarak tuz elde edebiliriz. Gıdaya tat versin ya da korusun diye çeşitli alanlarda başka amaçlarda kullanılsın diye üretilen tuz; renk, doku, şekil, koku, tat ve boyut yönünden farklılıklar gösterebilir.

Mutfakla ilgilenenlerin bilmesi gereken tuz çeşitleri ise sofra tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzu, pembe tuz ve çeşnili tuzlar.

Sofra Tuzu Nedir?

En çok duyduğumuz ve kullandığımız tuz çeşitlerinden biridir sofra tuzu… Diğer tuz ailesine göre daha fazla sodyum klorür içerir. Buharlaşma yöntemi kullanılarak çeşitli kaynaklardan elde edilir. İçine iyot eklenerek iyotlu tuz elde edilir. Piyasada iki çeşidini de bulmak mümkündür. İyotsuz tuz tüketmeniz gerekiyorsa alırken iyotsuz ibaresi olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Tüm tariflerde ve sofranızda bu tuz çeşidini direk kullanabilirsiniz.

Deniz Tuzu Nedir?

tuz çeşitleri ve yararları 1

İnsanlık tarihine baktığımızda eski çağlardan beri deniz tuzunun çeşitli sebeplerle kullanıldığını görebiliriz. Adını aldığını deniz suyundan elde edilir. Mineral içeriği tuzun sağlandığı deniz kaynağına göre farklılık gösterebilir. Deniz tuzunda kalsiyum, magnezyum, potasyum, brom, iyot ve brom gibi insan bedeni için önemli mineral çeşitleri bulunur. Günümüzde mutfak dışında banyolarda, kozmetik alanında ve sanayide kullanılır.

Kaya Tuzu Nedir?

tuz çeşitleri ve yararları

Mineral bakımından oldukça zengin olan bu tuz çeşidi yeraltından katı ve büyük parçalar halinde doğal olarak çıkarılır. Hiçbir işlemden geçmeden sadece ideal boyutlara getirmek için parçalanarak kullanıma hazır bir şekilde tüketiciye sunulur. Kaya tuzu genellikle gıdaların uzun süre bozulmadan saklanması için kullanılır. Turşu gibi fermente veya mevsimi dışında yiyecekleri tüketmek için yapılan konserve işlemi sırasında malzeme olarak kullanılır. Aroması sofra tuzuna göre daha baskın olan bu ürünü mutfakta tariflerinizde kullanırken az kullanmanız gerekir. Yoksa çok baskın tuz tadını yemeklerinizde alabilirsiniz.

Pembe Tuz Nedir? Neden Rengi Beyaz Değildir?

Sofra tuzuyla hemen hemen aynı özellikte olan bu pembe tuz, doğal yapısında bulunan demir oksit sayesinde renklidir.

Himalaya Tuzu Nedir?

hayfene pembe tuz

Sofra tuzuyla kıyasladığımızda daha keskin bir aromaya sahip olan bu tuz çeşidi daha nadir kullanılan özel bir üründür. İnsan vücuduna doğal yapısında bulunan mineral zenginliğinden dolayı faydalıdır. Tuzun vücutta su tuttuğu bilinse de bu üründe bu durum tam tersidir. Geç eriyen yapısından dolayı direk tariflerde kullanmak yerine nişasta gibi suda çözdürülerek yemek harcına dahil edilebilir. Diğer ürünlere göre daha az miktarda katılması tat vermesi için yeterli olur. Isı tutma özelliğinden dolayı dekoratif lamba olarak kullanılabilir. Doğal bakım ürünlerinde ve banyo suyuna katılarak şifası yine vücuda alınabilir.

Tüm tuz çeşitleri incelemek için Hayfene’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

1 yıl Önce Güncelleme Yapılmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir