En önemli etkeni saçın nemini kaybetmesidir. Gerekli miktarda su molekülünün bulunmamasıhalinde saç teli elastikiyetini kaybeder ve kimyasal bağlarında zayıflama meydana gelir.
Kırılma olayı keratin halinde birbirinde ayrılması sonucu saç telinin incelmesi ve kopması şeklinde olur. Tedavi edilmediği taktirde saç kestirilerek dahi kırılma olayı yinelenir. Dolayısıyla kırılmaya eğimli saçın öncelikle nem ve protein ihtiyacı giderilmesi giderilmesi ve saç teli hidrolipidik kılıfla kuvvetlendirilmelidir.
PANTOTENİK ASİT (B VİTAMİNİ): Ürünlerde pro B olan panşenol kullanılmıştır. Cilt ve saçta nem tutucu nem özellik gösterir.
Bulunduğu besinler: Karaciğer, böbrek, yumurta, bira mayası, bezelye, fasulye, süzme bal, karnıbahar ve lahana.
C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT) : Kollegen biosentezinde rol oynar. Ayrıca hidroksilasyon reaksiyonlarında yer alarak cilt ve saç köklerinde oksijen tutulmasını sağlar. Koruyucu ve antioksidandır.
Bulunduğu besinler: Limon, portakal, çilek, yeşil biber, vb.
KERATİN PROTEİNLER: Deri,saç,tırnak ve kemiklerde bol miktarda bulunur. Yapısında bulunan kükürt dayanıklılığını sağlar. Asit ve alkallilere karşı en dayanıklı proteindir. Saç telinin en dış yüzeyi tamamiyle keratin ağıyla örülmüştür.
Bulunduğu besinler: Özellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Ayrıca kuru fasulye, nohut, barbunya, vb. bitkisel gıdalarda bulunur.
SU : Canlı organizmanın en temel birimidir. Su miktarı yetişkin insanlarda yaklaşık %65 kadardır. Normal şartlarda günde ortalama 2300 ml. su alınır. Bunun yaklaşık yarısı içme suyu ve sıvı besinlerden, diğer yarısı ise katı besinlerden sağlanır. Yaklaşık olarak et %70, ekmek %30 su içerir.