Hiperemi, vücudun herhangi bir bölgesinde yer alan damarların bir sebepten ötürü fazla kan bulundurması ile ortaya çıkan, genelde gözle görülür şekilde kızarıklık ve şişlik gibi gözüken bir durum olarak tanımlanmaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık, iç organlarda görülebileceği gibi ciltte hatta göz de bile görülmektedir. Ciltte görülen, genelde vücudun egzersiz sırasında daha çok oksijen gerekliliğinden ortaya çıkan hızlı kan akışından meydana gelir. Bunlar, daha çok yüz ve yanak çevresinde oluşur ve belli bir süre sonra eski halini alır. Ya da vücudumuza aldığımız bir darbe sonucunda, vücudumuzun gösterdiği kızarıklık, şişme ve sıcaklık hissi de bu hiperemi olarak tanımlanır.
Aktif Hiperemi
Fazla egzersiz, yüksek ortam sıcaklığı veya bir böcek ısırması sebebi gibi bir dış etki ile meydana geliyorsa bu aktif türü olarak tanımlanır. Egzersiz sırasında vücudun fazla oksijen gereksinimi ile kan akış miktarının artması bu belirtileri doğurur. Aynı şekilde, sıcaklığı normalin üstünde olan bir ortamda ise vücut cilt yüzeyinde oluşan ısı miktarını düşürmek için fazla kan pompalar bunun sonucunda özellikle yanaklarda belirtileri görülmektedir. Akut olarak ortaya çıkar, genelde kısa zamanda kan akışının normale dönmesi ile iyileşir.
Pasif Hiperemi
Fazla pompalanan kan organlardan uzaklaştırılamıyor ve ciddi bir sağlık sorununa sebebiyet vermişse bu pasif hiperemi olarak bilinir. Genelde karaciğer, akciğer, kol ve bacak gibi organlarda görülür. Bunun sebepleri arasında yaygın olarak kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarındaki sorunlar, damar tıkanıklıkları, damar patlamaları ve zatürre vardır. Kalbin zayıf olduğu durumlarda pompalanan kan tahliye edilemediği için pasif tür belirtiler durumu ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde damar tıkanıklığı yüzünden oluşan kanamalar da pasif türünün başka bir sebebidir aynı zamanda akut veya kronik olarak ortaya çıkabilir, tedavisi için mutlaka bir hekim ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir.
Nasıl Önlenir?
Aktif hipereminin vücuda bir zararı yoktur; aksine vücudun kendini koruması için oluşturduğu bir mekanizmadır. Fakat pasif türü çok tehlikelidir. Bu nedenle pasif hiperemiyi önlemek için; fazla kilolardan kurtulmak, yeterli şekilde egzersiz yapmak ve beslenme düzenini bir uzman yardımı ile değiştirmek gerekir.