Özellikle hamileliğin ilk üç ayı bebeğiniz için çok önemlidir. Çünkü bebeğiniz karnınızda iken ilk üç ayda iç organları gelişmektedir. O nedenle aldığınız tüm besinler bebeğiniz ile kan yoluyla geçer. Kana karışan her şey bebeğiniz için önemlidir. Bu nedenlerle hamileliğiniz boyunca hatta bebeğinizi emzirdiğiniz dönemlerde
Hamilelikte nasıl beslenilmemelidir?
Hamilelikte genelde yenmesi gerekenlere bakılırken diğer en önemli konu ise yenmemesi gerekenlerdir. Çünkü yedikleriniz içtiklerinin doğrudan bebeğinizi etkilediğinden bu da sizin sorumluluğunuzda olduğundan gebeliği öğrendiğiniz günden itibaren ona tıpkı gözünüzün önündeymiş gibi mükemmel bir şekilde bakmalı ve ona faydalı şeylerle beslenmelisiniz. Ve tabi ki nasıl beslenmemek gerektiğini ve nasıl yapılır bilerek bilinçli anne olmaya bir adım atmalısınız.
DenizÜrünleri
Öncelikle normalde de fazlası vücuda zararlı olan cıva oranı yüksek deniz ürünleri kesinlikle yenmemelidir. İçerisindeki cıva bebeğin sinir gelişimine zarar verecek kadar çok cıva içerir. Bu deniz ürünlerinden bazıları: Midye, dil balığı kiremit balığı, uskumru ve kılıç balığını sayabiliriz. Ayrıca deniz ürünleri protein bakımından çok faydalı ve bebeğin gelişimine de katkı sağlasa da haftada iki kereden fazla tüketilmemesi daha yararlı olacaktır. Omega 3 takviyesi için hamileler için özel olarak geliştirilmiş imom takviyesini kullanabilirler. Bunun için ayrıntılı bir makale de yazdık.
Bazı İşlem Görmüş Etler
İşlem görmüş etler: sosis, salam vb. hamilelik dışında da çok tüketilmesinin zararlı olması bir yana hamilelikte de oldukça tehlikelidir. Çünkü et ürünleri gördükleri onlarca işlem sonrasında içerisinde ister isteme mikrop barındırır. Ayrıca işlem görmüş bu etler çok miktarda sodyum içerdiği için şişkinliğe de neden olur. Şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi şikayetler yaşadığınız bu hamilelik döneminde uzak durmanız için bir sebep daha.
Çiğ Besinler
Çiğ ürünler genel anlamda bu dönemde sorun yaratırken, az pişmiş etlerin de aynı sorunu yarattığı doğrudur. Yani bu hamilelik döneminde az pişmiş veya çiğ yumurta yemek içerisinde salmonella adı verilen bakteriyi de birlikte yediğiniz anlamına gelir.
Aynı oranda çiğ ve az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri de bu dönemde tüketilmemesi gereken bir diğer şeydir. Çünkü özellikle hayvansal gıdalarda az pişmesi durumunda gıda zehirlenmesi yaşanma ihtimali hayli yüksektir.
Pastörize Edilmemiş Süt Ve Süt Ürünleri
Pastörize edilmemiş süt ve peynirler listeriya adı verilen bakteriyel enfeksiyona neden olur süt ürünler alırken hamile anne adaylarının buna çok dikkat etmesi gerekir.
Asitli içecekler ve meyve suları da zararlı olduğu hemen hemen herkesçe bilinen gıdalardır. Meyve suyunu market raflarından içerisindeki katkı maddelerine rağmen almak yerine kendi meyve suyunuzu kendiniz yaparsanız çok daha sağlıklı olur.
Bitki Çayları
Doktor onayı olmayan bitki çaylarını içmek de sanıyorum ki söylememize gerek yok ama özellikle ne olduğunu bilmediğiniz internet ürünlerini de tüketmek siz ve bebeğiniz için oldukça sakıncalı durumlar oluşturur.
Kafein Tüketimi
Kafein içeren içeceklerin başında kahve gelir. Türk kahvesinin bağımlısının çok olduğu bu günlerde anne adaylarını kahveden caydırmak elbette ki bir hayli zor fakat en azından günde bir fincana düşürüp ardından da bebeğinizin sıvısının azalmasını önlemek için yaklaşık bir litre su içmeniz uygun olur. Tüm bunlarla birlikte eğer tamamen içmeyi bırakabiliyorsanız tabi ki en iyi seçenek odur.
1 sene Önce Güncelleme Yapılmıştır.