Bebeklere tuvalet eğitimi vermek zor gibi görünse de belli kuralları var. Bebeklere doğru zamanda tuvalet eğitimine başlamalı ve kararlı olunmalıdır. Annelerin tuvalet eğitimi verirken işini kolaylaştıracak yazımıza göz atarak sizde bebeğinize tuvalet eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.
Tuvalet Eğitimine Kaç Yaşında Başlamalı?
Bebeklerin mesane ve bağırsak gelişimi ancak 18. Ayda oluşmaya başlar. Kendi kendilerine tuvaletini yapmayan bebeklerin bu süreç içinde altı bezlenerek önlem alınır. Tuvalet eğitimi ancak 18. Aydan sonra başlayabilir. Bu süreç zorlu geçeceği bilincinde kararla başlanmalıdır. Anne babalar tuvalet eğitimi verirken sabırlı ve bebeğe karşı şefkatle yaklaşmalı.
Bebeklerin hayatlarında alacakları en önemli eğitimlerden biri tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi vermeye başlamanın en doğru zamanı yaz ayları olacak. Çünkü bebek bu süreç içinde belki uzun süre altı açık kalabilir.
Okunabilecek Kitaplar:
Bu kitaplar renkli eğlenceli ve çocuğunuzun seveceği tarzda içerikler olup aynı zamanda pedagoglar eşliğinde hazırlandığından da oldukça yararlı ve etkilidir. Bu kitaplar yaklaşık 10 ila 6 sayfa arasında olup ortalama olarak 20-30 tl fiyatları vardır.
Örnek Kitap listesi:
Ece Tuvalet Eğitimi (Sesli Kitap) 20 tl.
Güle Güle Kakalar – Sergi Camara
Teo’nun kaka Kitabı
Milo Çocuk Tuvalete
Bebeklerin Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?
Bebekler için tuvalet eğitimi vermenin en iyi zamanı 18 ay 3 yaş aralığındadır. Bazı bebekler tuvalet eğitimini çabuk kavrarken bazıları ise uzun sürede kavrayabilir. Tuvalet eğitimini alması için en önemli şey bebeğin mesane kaslarının gelişmiş olmasıdır. Bebeğe ne zaman tuvalet eğitimi verilir? Tuvalet eğitimi ne kadar sürer? Gece tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?
Başlarken;
- Bebeğe tuvalet eğitimi vermek için bebeğin konuşabilmesi, derdini anlatabilmesi gerekir. Uzun süre bezinin kuru kalması da bebeğin mesane gelişimin oluştuğu anlamına gelir.
- 5 dakika boyunca aynı pozisyonda kalması gerekir.
- Gece uykudan bezi kuru olarak kalkması
- Tuvalet yapmayı taklit etmesi bunun bilincinde olduğu anlamına gelir.
- Verdiğiniz komutları bire bir anlayarak uygulaması gerekir.
- Bebek tuvaleti geldiğinde utanıyor, saklanmak istiyor veya tuvaleti geldiğinde bunu belli ediyorsa o bebeğe anında tuvalet eğitimi verilmeye başlanmalı.
- Bebeklerin herhangi bir psikolojik sorunu olmaması gerekir.
- Bebek hasta veya konsantresi bozulacak etkenlerden uzak şekilde eğitim verilmelidir.
- Bebeklerde tuvalet eğitimine başlarken onun için tuvalet gereçleri almaya beraber gidebilirsiniz. Bu daha çok sevmesine meraklanmasına yardımcı olur.
Başladıktan Sonra;
- Bebeği ilk olarak klozete oturtmak yerine lazımlık kullanmaya teşvik edin.
- Tuvalet eğitimine başlandığı zaman kesinlikle bırakılmamalı.
- Tuvalet eğitimine başlarken ilk gün sızdıran bezler kullanın. Böylece bebek kendini rahatsız edecek ve arayış içine girecek.
İkinci gün bebeğe kilot bez giydirin ve altına yaptığını hissedip çözüm arasın. Doğru olanın lazımlığa yapması gerektiğini anlasın.
Muhtemelen 3. Gün bebeğiniz kavramaya başlayacaktır. Bazı bebeklerde bu kavram geç oturabilir endişelenmeyin.
- Altına kaçıran bebeğe kesinlikle kızmayın. Bu psikolojik olarak bebeğe ters etki eder.
- Bebek muhtemelen zaman zaman altına kaçırabilir. Bu süreçte ona kızmak yerine bir daha ki sefere tuvalete yapması gerektiğini belirtin.
- Bebeklerde gece altına kaçırmaması için yatma zamanına yakın sıvı şeyler içirmeyi kesin. Gece yatmadan tuvalete tutun. gece 1 veya 2 defa tuvalete kaldırın.