Pamukçuk sorunu özellikle bebeklik döneminde görülen bir rahatsızlık durumudur. Vücudun ağız bölgesinde ortaya çıkan pamukçuk bebekler için tehlikeli bir cilt sorunudur.
Vücudun kıvrım bölgelerinde görülen pamukçuk vücutta daha çok parmak altı, koltuk altı, anal bölge ve kasıklarda görülür. Bebeğin emmesine bağlı olarak pamukçuk ağız içinde de ortaya çıkabilir.
Pamukçuk sorunu olan bebekleri emzirirken bebek memeden kısa sürede kesilir. Pamukçuk olan bebeklerin dersinde döküntüler meydana gelir. Kaşıntı ve kızarıklık pamukçuğun en belirgin belirtileridir.
Pamukçuk Nasıl Önlenir?
Pamukçuk sorununu gidermek için 1 çay bardağı su ile 1 kaşık karbonatın karıştırılarak ağız bölgesinin temizlenmesi gerekir. Annenin meme başında mantar varsa anne bir an önce bu konuda tedavi olmalıdır. Pamukçuk oluşumunu önlemek için bebek emzikleri ve biberonlarını kaynatın. Enfeksiyon sonrası temizliklerde emzik ve biberonlar mutlaka değiştirilmelidir.
Bebeğin genital bölgesini sürekli kuru tuttun. Genital bölgesinin ıslak kalması pamukçuk oluşumunu tetikler Pamukçuk tedavisinde doktorlar bebeklere antifungal ajanlar uygular. Bebeklerin bezlerini sık değiştirip koruyucu kullanmanız gerekir. Penis çevresinde meydana gelen iltihaplar pamukçuk oluşmasına neden olur. O yüzden bu bölgenin iyi temizlenmesi gerekir.
Pamukçuk sorunu yaşayan bebeklerde idrar yapamama sorunu ortaya çıkar. Pamukçuk olan çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesinin yanı sora temizlik ve bakımının iyi yapılması gerekir. Bebek için kullanılan tüm eşyaların temiz olması gerekir. Emziren anneler ise emzirme öncesinde meme başının temizliğine önem vermelidir.