Tüm Saç Renkleri
  1. Anasayfa
  2. İlaç-Vitamin-Takviyeler

Progestan Nedir? Yan Etkileri ve Kullananlar


0

Progestan yumurtalıklarda progesteron hormonu eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesinde ve tedavi sürecinde kullanılan progestojen grubu ilaçtır.

Vücudun hormon dengesini değiştiren ilaç doktor tarafından reçete edilmediği sürece kullanılmamalıdır. 

İğne ve hap şeklinde kullanımı vardır.

progestan nedir? yan etkileri ve kullananlar 1
Progestan hap ve iğne Kullanımı

Progestan Etken Maddesi

Konuda Yer Alan Başlıklar

Progestan her bir tabletinde 200 mg doğal progesteron içermektedir. Progesteron kadınlarda menstrual döngünün düzenlenmesini ve embriyonun (döllenmiş yumurta) rahim duvarına tutunabilmesi için rahim duvarının kalınlaşmasını sağlayarak hamileliğin korunmasına yardımcı görevi olan bir hormondur.

Kullanım Alanları

Progestan kadınlarda progesteron eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sorunların tedavisinde doktorlar tarafından sıkça reçete edilmektedir. İlacın başlıca kullanım alanları şu şekildedir:

  • Adet görememe
  • Adet düzensizliği
  • Adet öncesi sendrom
  • Erken doğum ya da düşük tehlikesinin önlenmesi
  • Kısırlık 
  • Menopoz öncesi ve menopoz belirtilerinin tedavisi

Kullanım Şekli: Doktorunuz başka şekilde önermediği sürece ilacı sabah ve akşam tok karnına birer tablet olacak şekilde kırmadan, çiğnemeden bol su ile yutunuz. İlaç kullanımından sonra uyku hali oluşturabilme nedeni ile gece yatmadan önce almanız tavsiye edilir.

Uyarı: Düşüklerin büyük bir sebebi genetik bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Protestan yalnızca hormonal sebepli düşükleri önlemek için kullanılır. 

Muadil İlaçlar

Cyclogest, Lutinis, Progynex ve Prolutextir.

Yan Etkileri

Progestan kullanımına bağlı yaygın olarak görülen yan etkiler arasında baş dönmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı, vajinal kuruluk, akne oluşumu, uykusuzluk, eklem ağrısı, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonu sayılabilir. Bununla birlikte daha seyrek görülen ciddi yan etkiler ise memede kitle, vajinada anormal kanama, görme ya da konuşmada değişiklik, depresyon, göğüste ağrı, soluk almada ani yavaşlama, kol ve bacaklarda uyuşukluk ya da kuvvetsizlik, kol, bacak, kalp ya da akciğerlerde muhtemel pıhtı oluşumunu belirten kanlı öksürüktür. Bu gibi istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde ilacı kullanmayı bırakıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. 

Fiyat

Progestan 200 mg 30 yumuşak kapsül ilacın 2020 güncel satış fiyatı 54.59 TL’dir.

Kullanıcı Yorumları

kafa yapan ilac. aylardir icemedigim alkolun rahatligini bu ilac veriyor, ilginc. adet sokturucu amaciyla kullaniliyor olmasi disinda gebelikte vajinal kanama ve dusuk riskine karsi verilen progesteron agirlikli ilac.

https://eksisozluk.com/entry/46127385

baş dönmesinin alasını yaşatan ilaç. günde iki tane aldığım zamanlar başımı kaldıramıyordum. teke düşünce de ilacı almamı takip eden birkaç saat sarhoş gibi dolaşıyorum.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde stajyer doktor olarak eğitimimi tamamlamaktayım. İnsanlara her an faydalı olacak doğru bilgileri paylaşma gayreti içerisindeyim. Sağlıkla kalın...

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir