Bu içerikte boşanmış kadınlara yardım parası, dul ve yetimler için destek, doğum parası, anneler için süt parası ve kreş desteği ile çalışan kadınlar için doğum izni parası hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.
Kadınların ekonomik bağlılıklarının ortadan kaldırılması, istihdamının sağlanması ve annelik vazifelerinin çalışma hayatındaki varlıklarını önlememesi adına; devlet tarafından sağlanan pek çok sosyal yardım bulunmaktadır. Bu yazımızda kadınlar için sağlanan devlet desteklerini ve başvuru süreçlerini sizinle paylaşacağız.
Doğum Parası:
Genç nüfusun arttırımı adına devlet tarafından, doğum yapan her anneye sağlanan bu ödeme; 2015 sonrası doğan çocukları kapsamaktadır. Bu doğrultuda sağlanan destek miktarları aşağıdaki gibidir:
- Birinci çocuk için: 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü çocuk için 600 TL
Başvuru Yeri : Bu yardımdan yararlanabilmek için yaşadığınız şehirdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne ya da bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sürecinizin değerlendirilmesi ve onay alması durumunda, tarafınıza bilgi verilecek ve belirtilen meblağ banka aracılığı ile tarafınıza iletilecektir.
Çalışan Kadınlar İçin Doğum İzni Parası:
Anne adaylarının gebelik süresince çalışamayacağı günlere yönelik ödemenin; SGK kurumu tarafından karşılanmasıyla uygulanan bir destek hizmetidir.
Kimler için Geçerli? : İşyerinizde geriye dönük olarak 90 gün ve üstü şekilde sigortalı çalışan olmanız dahilinde; bu destekten yararlanabilirsiniz. Sürecin doğru işlemesi adına hekiminizden aldığınız doğum istirahat raporunu iş yerinize iletip, onaylatmanız gerekmektedir.
Nasıl Başvuru Yapılır: Doğum yaptıktan sonra, hastane tarafından doğum raporunuz da otomatikman sisteme işlenmiş olur. İşyerinizle yeniden temas sağlayarak rapor durunu teyit edip; SGK İlçe Müdürlüğü’ne müracaatta bulunarak, bu süreçteki iş görememezlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz. İşlemlerinizin takibini sağlamak için ise; e-Devlet sisteminden faydalanabilirsiniz.
Süt Parası:
2020 yılında çocuk sahibi olan annelere ödenen ücretler ( asgari ücret )
Rapor parası ; 7.325 tl
İlk çocuk yardımı: 300 tl
Süt parası: 202 tl
Toplamda: 7.827 tl
2020 yılı itibariyle 202 TL tutarında sağlanan süt ödeneği; yalnız bir defaya mahsus sağlanan yani her ay devamlılığı bulunmayan bir destektir.
Koşulları: Yararlanabilmek için anne adayının kendisinin ya da eşinin sigortalı çalışan olması gerekmektedir. Geriye dönük prim toplamının ise 120 gün ve üstü olması gereklilik göstermekte. Doğumun gerçekleşmesinden itibaren beş yıl geçmiş olan ödenekler; talep edilmediği takdirde zaman aşımına uğrar ve yeniden başvuruda bulunulması mümkün değildir.
Doğum raporunun sisteme işlenmesi ile süt parasını almaya hak kazanırsınız. SGK sistemindeki tanımlı bulunan hesabınıza para otomatik olarak yatacaktır. Tanımlı bir hesabınız bulunmuyorsa ya da raporunuz sistemde görüntülenemiyorsa; nüfus cüzdanınız ve doğum raporunuz ile birlikte SGK İlçe Müdürlüğü’ne müracaatta bulunabilirsiniz.
Kreş Desteği
Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi pilot şehirlerde uygulanan kreş ve bakımevi desteği; 0-6 yaş arasında çocuğu bulunan çalışan anneler için sağlanmaktadır.
Kimler Yararlanabilir: Aylık geliri; asgari ücretin iki katını geçmeyen sigortalı olarak çalışan anneler e-Devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunabilirler.
İş Başı Eğitim Programları
İŞKUR tarafından sağlanan bu eğitim ve destek hizmeti; sektöre göre 3 ila 6 ay arasında sağlanmaktadır. Kadınlara daha geniş alanlarda istihdam sağlanması amacıyla hayata geçirilen bu proje kapsamında; kadın çalışanlar hem iş hayatında deneyim kazanıyor, hem de aylık iki bin lirayı geçen meblağlarda ödeme alıyorlar. Ayrıca bu süreçte çocuklu anneler için ek desteklerde de bulunuluyor. Başvuru sağlamak için bağlı bulunduğunuz ilçede yer alan İŞKUR şubesine müracaat etmeniz yeterli.
Dul ve Yetim Maaşı
Vefat eden sigortalı şahsın, eşi ve çocuklarına bağlanan maaş aracılığı ile her ay düzenli olarak sağlanan ödenektir. Gerekli evrakların sisteme girişinin yapılması ile tarafınıza otomatik olarak bağlanabileceği gibi süreci; bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına ya da SGK Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak da takip edebilirsiniz.
Kadınlara dair diğer yararlı bilgileri kadına dair kategorimizde bulabilirsiniz.
11 ay Önce Güncelleme Yapılmıştır.